Limagrain

Aangeboden door Limagrain

'Meer rendement met eigen ruwvoer'

25 Oktober 2019

Melkveehouder Ruben Marijnissen haalt veel voldoening uit het continu optimaliseren van zijn bedrijf. Niet alleen in de stal, maar ook buiten. Hij streeft ernaar zoveel mogelijk melk uit eigen geteeld voer te produceren, voor een hoog rendement van zijn grond.

“Van oudsher ben ik een echte fokkerijliefhebber. Zo'n 8 jaar geleden ben ik op een vergelijkbare manier naar de ruwvoerteelt gaan kijken. Zoveel mogelijk melken uit eigen geteeld voer is volgens mij de manier om de vaste kosten te drukken en het rendement te verbeteren. Ik kwam in contact met Antoon Verhoeven van Limagrain en samen zijn we stap voor stap gaan verbeteren en optimaliseren.”

Het leuke vindt Marijnissen dat de energie die hij in de ruwvoerteelt steekt ook beloond wordt. “Ik krijg energie van steeds nieuwe doelen stellen en die vervolgens ook realiseren. Door veel bezig te zijn met de bodem, bemesting, rassenkeuze en teelt zijn onze ruwvoeropbrengst en kwaliteit behoorlijk verbeterd.”

Gras, maïs, voederbieten, veldbonen en luzerne
Naast gras en maïs teelt Ruben, in samenwerking met akkerbouwers, ook Tarine voederbieten, Tundra winterveldbonen en luzerne. “Er gaat nu bijna 17 kg droge stof ruwvoer per dag in de koe. Begin september ben ik weer gestart met verse voederbieten voeren. Dat is een hele mooie aanvulling die de voeropname verhoogt en waarmee de krachtvoergift omlaag kan. Zodra dit rantsoen stabiel is, ga ik ook starten met gemalen veldbonen voeren om nog meer krachtvoer te vervangen.”

Op 24 september controleert Ruben samen met Antoon Verhoeven nog even de afrijping van zijn maïs (LG 31.219) om het optimale hakselmoment te plannen.
Het naastgelegen perceel was al vroeger rijp en is onlangs geoogst. De kleigrond is direct losgetrokken om de oppervlakkige verdichting op te heffen.​​​​
Zuinig zijn op de grond en aandacht voor organische stof zorgt voor een hele mooie en goed bewerkbare grond.
Door naar Rubens perceel Tarine voederbieten, nu voor het 2e jaar in het bouwplan. De planten staan er nog prachtig groen op en groeien nog tot diep in het najaar door.
Begin september liet Ruben de eerste 0,3 ha bieten rooien om te starten met vers voeren. De resterende 3 ha groeit nog even verder en levert dan ruim 150 ton verse bieten per ha, die hij vers voert tot in maart.
Natuurlijk ook veel aandacht voor het eindproduct: een fris, smakelijk en energierijk rantsoen dat gretig wordt opgenomen.
Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden