De maïstelers op zand- en lössgronden kregen afgelopen jaar te maken met de nieuwe regels omtrent de vanggewassen. Die moesten uiterlijk 1 oktober ingezaaid worden, wat oogsten in september of onderzaaien betekent. Maar, bij onderzaai is het resultaat wisselend en onzeker. Gelukkig kan in een groot deel van Nederland voor 1 oktober goed rijpe én massale maïs geoogst worden.
Als Nederlands enige maïsveredelaar werken we bij Limagrain al sinds de jaren '80 aan het 'vervroegen' van maïsrassen, met daarbij een verhoging van de voederwaardeopbrengst. En, met succes: de nieuwste zeer vroege maïsrassen (zoals LG 31.205 en LG 31.214) leveren namelijk maar liefst 22,3 en 22,5 ton droge stof per hectare in de rassenlijstproeven. Dat is meer dan veel middenvroege rassen!
Een (zeer) vroeg ras heeft minder zonuren nodig om uit te groeien tot een goed rijp gewas. De telers kozen in 2019 massaal voor vroegere rassen, ook op de lichtere gronden want:
Aanbevolen vroege rassen
Voor teelt 2019 introduceerden we het zeer vroege ras LG 31.205. Door zijn topcijfers op opbrengst en kwaliteit ontstond een run op het ras en was het al snel uitverkocht. Wees er dus voor 2020 op tijd bij met bestellen! Nieuw op Rassenlijst 2020 is de zeer vroege LG 31.214, een topverteerbare snijmais met fikse voederwaardeopbrengst. Iets later rijp, maar nog altijd vroeg, is de nieuwe LG 31.220, massamaïs met een opbrengstpotentie van bijna 23 ton droge stof per hectare!
Nieuw: MaisService voor hoogste oogstzekerheid
Om zijn opbrengstpotentie waar te maken, moet de maïs natuurlijk wel ongestoord kunnen groeien. Door het wegvallen van zaadontsmettingen wordt dat moeilijker. Om je maïsteelt toch zo goed als mogelijk te beschermen introduceert LG de MaisService:
Mijn advies:
Met (zeer) vroege maïsrassen van Limagrain haal je de hoogst mogelijke voederwaarde-opbrengst van je land én oogst je op de meeste percelen voor 1 oktober. Meer weten? Ik geef je graag advies op maat bij je rassenkeuze en maisteelt! Bekijk hier het complete rassenpakket.