Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Ontdek verborgen kapitaal in de ruwvoerteelt

30 December 2019

Veel voederwaarde van eigen land halen zorgt voor een lagere kostprijs. Daarom zijn veehouders die scherp sturen op hun kostprijs per liter melk beter bestand tegen periodes met een lagere melkprijs. Met onderstaande aandachtspunten blijft er niet ongemerkt geld liggen, maar wordt het verborgen kapitaal in je ruwvoerteelt zichtbaar.

1. kVEM-opbrengst bepaalt rendement

De VEM-opbrengst (kVEM/ha) is de belangrijkste eigenschap van het maïsras dat je teelt in seizoen 2020. Niet de tonnen drogestof, maar de totale kVEM-opbrengst bepaalt namelijk het rendement van je teelt. De kVEM/ha is het totaal van drogestofopbrengst, zetmeel en verteerbaarheid van de restplant.

2. Een pens kun je maar één keer vullen

De pens van een koe kan maar één keer gevuld worden. Alle voederbestanddelen die hij niet kan verteren, is ballast in de pens. Dit levert geen energie en dus ook geen melk: hier valt winst te behalen. Lees meer >

3. Hoge VEM/kg ds met hoge celwandverteerbaarheid

Mais met veel zetmeel en een hoge celwandverteerbaarheid levert een hoge VEM/kg ds. Gecombineerd met een goed verteerbare restplant die veel extra VEM levert, ontstaat het verschil tussen een maiskuil met 970 VEM of 1.020 VEM.

Die extra VEM uit een goede celwandverteerbaarheid blijkt ook uit de ruim 800 kuilanalyses die we jaarlijks in de VEM wedstrijd ontvangen, zoals je ziet in de afbeelding. Tip: Doe mee aan de VEM wedstrijd en ontvang gratis wintersokken!

4. Inzicht in voederwaarde = meer melk

Optimaal benutten van het ruwvoer dat je teelt, bepaalt hoeveel je kunt melken. Zorg daarom voor inzicht in de voederwaarde van het ruwvoer gedurende het jaar en stuur bij waar het nodig is. Zo laat je zeker weten geen geld liggen.

5. Oogst rijpe maïs op het juiste moment

Houd de afrijping van de mais goed in de gaten en oogst bij volledig rijpe korrels en een totaal drogestofpercetage van rond de 36%. Er gaat veel voederwaarde verloren in jaren met een langzame afrijping. Het levert daarom veel op om te kiezen voor zeer vroege en vroege maisrassen.

Mijn advies: een slimme maisrassenkeuze is de eerste stap naar meer winst uit je ruwvoerteelt. Monitor daarom je ruwvoerteelt goed en probeer verlies van voederwaarde te beperken. Ik help je hier graag bij, neem contact op voor een advies op maat!

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden