Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Nieuwe oplossingen tegen vogelschade bij mais

22 Januari 2020

Mesurol was jarenlang de gevestigde maatregel tegen vogelschade in mais, maar die tijd is met ingang van 2020 voorbij. Behoudens de opgebruiktermijn is de toelating voor het middel in mais niet verlengd. Telers moeten andere methoden gebruiken om vogelvraat tegen te gaan.

Dat Mesurol altijd werkte, onderschrijven loonwerker Bert Post en teeltadviseur Gerben Houwers in grote lijnen. Maar beiden wijzen er ook op dat de lokale omstandigheden een rol spelen. Post, die in Eemnes een loonbedrijf heeft met 10 medewerkers, herinnert zich van het afgelopen seizoen 2 percelen die ondanks de behandeling met Mesurol voor een flink deel moesten worden overgezaaid. “Als het te droog en te koud is, ontwikkelen de jonge maisplantjes zich zo langzaam dat de vogels toch kans zien om hun slag te slaan.”

Bert Post

Goede ervaringen met Starcover
Hij vertrouwt erop dat de zaadbedrijven oplossingen vinden om het positieve effect van Mesurol te benaderen. Daarbij heeft hij goede ervaringen met de producten van Limagrain. “Zaadcoating Starcover heb ik eerder toegepast en dat werkt gewoon prima.”

Dat bevestigt ook Gerben Houwers, teeltadviseur bij Agrowin, een groothandel in onder andere zaden met vestigingen in Winterswijk en Goor. Zijn stelregel is om samen met de melkveehouder het maisras te selecteren dat het beste aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen, zowel wat betreft de teeltomstandigheden als de gewenste voederwaarde voor de melkkoeien. “Bij het gekozen ras kun je dan in mijn visie het beste de middelen toepassen die het zaadbedrijf adviseert.” Naast de lokale omstandigheden speelt ook de regionale cultuur een rol. “Ik zie dat veehouders in Overijssel vaker Mesurol gebruikten dan hun collega’s in de Achterhoek.”

Alternatieve middelen
Alternatieve middelen voor Mesurol zijn volgens Houwers niet echt aantrekkelijk. “Het gaat dan om biologische preparaten op basis van kruiden die een onaantrekkelijke geur of smaak voor de vogels veroorzaken. Helaas hebben we afgelopen seizoen in de proeven met deze middelen weinig harde conclusies kunnen trekken, vanwege de extreme groeiomstandigheden. Door de kou en de droogte groeiden de maisplantjes vaak zo langzaam dat de vogels er sowieso veel schade in veroorzaakten.”

Gerben Houwers

Hij ziet wel goede mogelijkheden voor de combinatie van Starcover en Force 20CS die Limagrain aanbiedt. “Zeker bij goede groeiomstandigheden zorgt Starcover voor een snellere ontwikkeling van de kiemplantjes. Dat geeft de kraaien minder gelegenheid. En Force werkt niet alleen tegen ritnaalden, maar schrikt bij de juiste omstandigheden ook kraaiachtigen af.”

Extra zekerheid
De Agrowin-adviseur wijst erop dat het verdwijnen van Mesurol past in een trend. “We raken steeds meer gewasbeschermingsmiddelen kwijt. Dus het wordt duurder, maar vooral lastiger om de teelt probleemloos te laten verlopen.” In dat verband is hij enthousiast over de nieuwe MaisService van Limagrain. Daarmee is bij vraatschade in het jonge maisgewas doorzaaien mogelijk met gratis aanvullend zaad. “Het is een mooie service die de teler extra zekerheid biedt en de kosten verlaagt bij tegenslag”, aldus Houwers.

Loonwerker Post onderschrijft deze visie. “Ik denk dat een deel van de veehouders dit zal meewegen in de keuze voor ras en leverancier. Als je uit kostenoverwegingen niet bijzaait na vogelvraat, heb je toch een lagere opbrengst en dus minder goed voer voor je koeien.”

Bekijk hoe de LG MaisService precies werkt.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden