Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Meer melkgeld en lagere voerkosten

24 Januari 2023

In de afgelopen zes jaar is het areaal voederbieten in ons land gestegen van 400 naar 3.000 hectare. Bij de meeste veehouders die met dit smakelijke voedergewas starten is het een blijver. Ze merken namelijk dat er meer melkgeld met lagere voerkosten te verdienen is.

Een geslaagd perceel voederbieten levert ruim 100 tot meer dan 150 ton verse bieten op, met een voederwaarde van 1.100 VEM/kg ds. Verse bieten zijn een aanwinst in het rantsoen:

  • Smakelijk, vers voer verhoogt de ruwvoeropname en daarmee de energievoorziening van de koe
  • Het vee blijft gezonder, beter in conditie en produceert meer melkvet en -eiwit

De zeer hoge verteerbaarheid van >90% VCOS en het suiker geven een gelijkmatig energie aan de pens micro-organismen. De structuurwaarde ligt tussen ruwvoer en krachtvoer, dus zorgt de biet nog voor een veilige vertering en herkauwactiviteit.

Weinig hectares nodig
Verse voederbieten kan je voeren tot en met maart. Een paar hectare levert op de meeste bedrijven al ruim voldoende voederbieten op. De teelt vergt wel de nodige aandacht. Samenwerken of uitbesteden aan een loonwerker of akkerbouwer met ervaring met suikerbieten kan daarom interessant zijn.

Kies voor klassieke voederbieten
Vanwege de stijgende belangstelling is ook het aanbod voederbietrassen gegroeid. Wij adviseren te kiezen voor de klassieke voederbieten, die zich kenmerken met hun gladde vorm, goede bewaarbaarheid en lager suikergehalte. Bekijk de aanbevolen rassen >

Geschikt perceel
Een geslaagde voederbietenteelt begint met een geschikt perceel. De pH mag niet te laag zijn: het advies is minimaal 5,6 op zand en 6,5 op klei. Het perceel moet daarnaast geschikt zijn voor een oogst wat later in het najaar.

Andere aandachtspunten zijn de arbeid die het voeren kost en de ruimte op het erf: voor een bult vers gerooide bieten is voldoende opslagruimte nodig.

Benieuwd naar voederbieten?

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox