Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Zo verlaag je je voerkosten met maïs

10 Februari 2023

Als stabiele leverancier van energie in het melkveerantsoen is snijmaïs op veel bedrijven een belangrijke factor in de voerkosten. Met een hoge VEM-opbrengst én optimale benutting door de koe haal je maximaal rendement en verlaag je je voerkosten. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.

Maïs levert energie die melkkoeien nodig hebben om het eiwit in gras om te zetten in melkeiwit. Het is bovendien smakelijk en levert veel voederwaarde per hectare. Zonder maïs moet er duur zetmeelrijk krachtvoer, maïsmeel of geplet graan aangekocht worden om energie in het rantsoen te brengen. Met deze praktische tips breng je snijmaïs maximaal tot waarde:

Kies voor voederwaarde
Als maïsteler heb je jaarlijks de keuze uit een groot aanbod maïsrassen. Als het gaat om voerkosten verlagen, dan is één raseigenschap doorslaggevend: de VEM-opbrengst (kVEM/ha). Elke VEM die je van eigen land haalt hoef je immers niet aan te kopen.

De VEM-opbrengst is het resultaat van de drogstofopbrengst keer de VEM per kilo drogestof. Deze VEM komt bij snijmaïs uit de kolf én uit de restplant. Maïsrassen die uitblinken in voederwaarde, leveren dan ook veel energie uit zetmeel én uit een goed verteerbare plant (celwandverteerbaarheid).

Verzorg de teelt
Tussen de opbrengstpotentie van maïsrassen en de praktijkopbrengsten zit nog altijd een groot gat. Met meer aandacht voor de teelt, inzicht in de bodem en een goede hakselplanning is hier nog veel winst in te behalen. Maar als veehouder ben je vooral druk in de stal.

Daarom is er vanaf nu ondersteuning van het smartfarming platform Agrility. Hiermee volg je de maïs digitaal op de voet en haksel je op het perfecte moment. Zo werkt het:

Kies maïs die past in het rantsoen
Snijmaïs past perfect naast gras in het rantsoen van de hoogproductieve Nederlandse koe. Maïs levert veel glucose uit zetmeel en energie uit de restplant. Belangrijk is om je maïsras(sen) goed af te stemmen op het aandeel gras in je rantsoen.

In grasrijke rantsoenen past zetmeelrijke maïs perfect om veel extra (glucogene) energie te leveren. Bij een hoger maïsaandeel is vooral de energie uit de restplant belangrijk; een overmaat aan zetmeel geeft risico op vervetting en pensverzuring. Bekijk top-verteerbare maïsrassen >>

Oogst rijpe maïs
Het zetmeel uit de maïskolven levert een groot deel van de energie uit snijmaïs. Je haalt de maximale voederwaardeopbrengst (kVEM per hectare) alleen wanneer de maïs goed rijp is: dus volledig rijpe kolven en een totaal drogestofpercentage van zo'n 36%.

Kies daarom vooral maïsrassen uit de zeer vroege / vroege groep. Deze rassen hebben de grootste kans op een tijdige afrijping; niet alleen op de koude/natte gronden, maar ook op lichtere grond, waar maïstelers al voor 1 oktober moeten oogsten (of een vanggewas onderzaaien).

Tip: het nieuwe platform Agrility voorspelt de afrijping ruim van tevoren, zodat je de loonwerker op het optimale oogstmoment kunt inplannen. Lees hier meer >

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox