NVM

Aangeboden: NVM Agrarisch & Landelijk

'De plannenmakerij gaat keihard door'

17 Februari 2021

Rob van den Beucken teelt asperges en haagplanten, zoals buxus en taxus, in het Limburgse Helden. Hij begon als twintiger in 2004 met vier hectare grond. Inmiddels runt hij een omvangrijk bedrijf met vijftig hectare boomteelt en 35 hectare asperges, een combinatie die maar weinig voorkomt. Bij alle beslissingen op het gebied van vastgoed, ruimtelijke ordening en wetgeving raadpleegt hij zijn vaste adviseur Piet Vullinghs van Pijnenburg Agrarisch Advies & Onroerend Goed. "Zijn boerenverstand is waardevol."

Agrarisch adviseur en makelaar Piet Vullinghs van Pijnenburg Agrarisch Advies & Onroerend Goed uit Horst adviseert Van den Beucken sinds 2005. "Rob is meer van de praktische kant dan van de papierhandel. Hij besteedde de mestboekhouding het eerst aan ons uit. Op dat moment best bijzonder voor zo'n jonge ondernemer", vindt Vullinghs. Sindsdien heeft de boomteler gebruik gemaakt van alle disciplines die het kantoor van Pijnenburg Advies aanbiedt: advies, ruimtelijke ordening en makelaardij. "Als je in vijftien jaar tijd van nul naar bijna negentig hectare gaat, is er voor een makelaar/adviseur altijd wat te doen", lacht Vullinghs. "In het bijkopen van grond en gebouwen komt er veel samen van wat ik als adviseur in de regio heb opgebouwd. Vaak weet ik als één van de eersten waar grond verkocht en/of gekocht kan worden, waardoor contacten snel gelegd zijn."

Combinatie boomteelt en aspergeteelt
Een paar jaar geleden besloot Van den Beucken om het areaal asperges niet uit te breiden, maar wel om meer bomen te gaan telen. Niet alleen in de volle grond, maar met name ook containerteelt. Met begeleiding van NVM Agrarisch & landelijk-makelaar Piet Vullinghs werd land van de buren aangekocht en werden de benodigde vergunningen geregeld om de kas en containervelden te kunnen bouwen. "Toen het naastgelegen champignonbedrijf te koop kwam te staan, adviseerde hij om ook de bijbehorende bedrijfswoning, die dichtbij de loods lag, te kopen, zodat je nooit problemen krijgt met toekomstige buren. Goed boerenverstand!", aldus Van den Beucken.

Groener
Van den Beucken Boomteelt werkt volgend jaar alleen nog met recyclebare grijze potten in plaats van zwarte. "De milieustraat kan grijze potten beter uit restafval filteren." Duurzaamheid is iets vanzelfsprekends voor eigenaar Rob van den Beucken. "Eigenlijk zijn we constant bezig om processen groener te maken, minder afval te produceren en zo weinig mogelijk gewasbescherming te gebruiken." Zo rijdt er een machine die vijf keer zo weinig middel verbruikt en zorgt dat er nul procent van de gewasbescherming verwaait. Warmtecollectoren en een warmtepomp verwarmen de bedrijfsgebouwen en Van den Beucken laat regelmatig bodemscans uitvoeren, om zo weinig en toch zo effectief mogelijk te bemesten.

Booming
Van den Beucken verkoopt zijn haagplanten aan tuincentra, hoveniersbedrijven en webshops door heel Europa. Omzet: bijna 2 miljoen euro per jaar. Van den Beucken: "Vooral de internethandel is dit jaar, door corona, booming. Daarnaast blijven mensen altijd wel asperges eten en er komen steeds minder telers. De asperges houd ik er dus bij." Onlangs is er subsidie toegekend voor een aspergerobot die automatisch asperges kan oogsten. Ook bij die investering in mechanisatie was Pijnenburg Advies betrokken. Ondertussen zitten Van den Beucken en Vullinghs alweer om de keukentafel. Loodsen uitbreiden, docks bijbouwen, woning verplaatsen. Vullinghs: "De plannenmakerij gaat keihard door."

Over NVM Agrarisch & Landelijk
De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. is met ruim 4500 aangesloten leden de grootste organisatie voor makelaars en taxateurs. Binnen de NVM bestaat de vakgroep Agrarisch & Landelijk. In deze specialistengroep werken bijna 150 NVM Agrarisch & Landelijk-makelaars en taxateurs samen op het gebied van agrarisch en landelijk vastgoed. Ze bieden diensten aan als aan- en verkoopbemiddeling, grond- en pachtzaken, taxatie en advies bij onteigening en herbestemming in het buitengebied.

Bij agrarisch en landelijk vastgoed heb je te maken met wet- en regelgeving op het gebied van milieu, natuur en dierenwelzijn. Er zijn tal van productierechten, betalingsrechten en vergunningen. Deze regels spelen een rol bij vastgoedvraagstukken en de verdere verduurzamingsopgave. NVM houdt haar leden daarom op de hoogte van deze wet- en regelgeving. Zo kunnen ze maatwerk leveren bij iedere specifieke situatie. Meer informatie vindt u op onze website. 

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden