NVM

Aangeboden: NVM Agrarisch & Landelijk

De rijke oogst van geduld en samenwerking

22 Juni 2021

Dit verhaal begint in 2012, als Willy Daggenvoorde zijn melkveehouderij beëindigt. Hij heeft geen bedrijfsopvolger en kan zijn grond inbrengen voor vrijwillige kavelruil. Maar de prachtige woonboerderij, gebouwd in de zeventiende eeuw en in uitstekende staat, is veel te groot voor Willy en zijn vrouw alleen. Op het erf staat ook nog een tweede woning, een semibungalow die dienst had gedaan als bedrijfswoning. In 2015 gaat het paar om tafel met NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar André Olden uit Bathmen.

Toen Willy stopte met zijn bedrijf, was het tijd om alles te verkopen. De boerderij trok veel geïnteresseerden. Een match bleef echter uit. NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar Olden besloot het over een andere boeg te gooien met onder meer de regeling Rood voor Rood. Hiermee is het mogelijk om een nieuwe woning te bouwen in ruil voor de sloop van schuren. Het hoofddoel is het landelijk gebied ooglijk te houden. "We pakten het slim aan", vertelt Willy. "Een bestemmingswijziging was mogelijk, maar we bereidden deze niet voor. Hierdoor konden we de kavel nog verkopen als agrarische grond. Dit wordt belast met 6% overdrachtsbelasting in plaats van 21%btw. Een flink voordeel voor de kopers."

"Met de extra grond als buffer hielden we alle opties voor de kopers open"

Alle opties open
Doordat de semibungalow al kadastraal gescheiden was van de boerderij, was het agrarische erfgoed nu gewijzigd in 3 aparte percelen. Achter het geheel hield Willy nog een stuk land achter de hand. Ook dit was een strategische keuze. Willy: "Je weet nooit welke type koper er op de boerderij, de semibungalow en de bouwkavel afkomt. Misschien wel iemand die ruimte zoekt voor zijn bedrijf, of iemand die land wil voor zijn paarden. Met de extra grond als buffer hielden we alle opties voor de kopers open."

Nieuw geluk
In 2017 ging de kavel van de hand. De kopers lieten vervolgens zelf de bestemming wijzigen van agrarisch naar wonen. Binnen een jaar vonden ook de boerderij en de bungalow nieuwe eigenaren. Willy en zijn vrouw verhuisden naar een vrijstaande woning in het dorp. De oud-veehouder neemt nog wekelijks een kijkje op de plaats waar zo veel herinneringen liggen. "Het is geweldig dat nu deze mensen hier hun geluk vinden. De processen vereisten geduld en samenwerking, maar maakten ook heel veel mogelijk. Iedereen is ontzettend blij met de uitkomsten."

Zeldzame combinatie
De boerderij wordt nu bewoond door een gezin met kinderen. Zij vielen voor de sfeer, de landelijke ligging en de ruimte om huis. De nieuwe bewoner van de bungalow was op zoek naar een kleine, goed onderhouden en betaalbare woning met ruimte voor een schuur. Een zeldzame combinatie, maar in het buitengebied kan het. De koper van de kavel laat een zogeheten schuurwoning bouwen. De robuuste vormen, natuurlijke materialen en het karakteristieke zadeldak passen fraai in het landschap. De woning is bijzonder ruim en uiteraard zeer energiezuinig!

Op de vrije bouwkavel krijgt de zogeheten schuurwoning gestalte.
De oude boerderij, de nieuwbouw en de semibungalow.

Over NVM
Wilt u ook goed boeren met uw agrarische en landelijk vastgoed? Kies dan voor een NVM Agrarisch en Landelijk-makelaar. Want een NVM-makelaar heeft veel kennis van de markt, een groot netwerk in het buitengebied en is dé specialist bij aankoop en verkoop, taxatie, grond- en pachtzaken, onteigening en herbestemming van agrarisch en landelijk vastgoed. Daarnaast zijn ze op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving.

Over NVM Agrarisch & Landelijk makelaar André Olden
André Olden neemt na 6 jaar afscheid als bestuurder van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk. "Toen ik in 2014 gevraagd werd, had ik mijn handen ook al vrij vol aan mijn eigen bedrijf, maar ik vond het belangrijk om de belangen van de grote groep eenmanszaken binnen de vakgroep te behartigen", zegt hij. "Daarnaast ben ik trots op alle data- en ICT-oplossingen die de tijdens mijn bestuursperiode binnen de NVM voor onze leden zijn ontwikkeld en waar ik als bestuurder een bijdrage aan heb mogen leveren. We zetten mooie stappen voorwaarts binnen de NVM en lopen voorop. Met deze oplossingen kunnen NVM-Makelaars klanten van deskundigen adviezen voorzien. Na de overdracht ga ik me weer volop op mijn eigen bedrijf richten."

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden