Corwin Stam

Aangeboden: NVM Agrarisch & Landelijk

Van akkerbouw naar loonbedrijf

13 Oktober 2021

'Het kan ánders', zo luidt de slogan van loonwerkersbedrijf HKA uit Nieuwkoop. Dit dacht eigenaar Frank Hoogendoorn ook toen hij als een blok viel voor zijn huidige bedrijfslocatie. Op het grote akkerbouwperceel stond een gedateerde woning, een oude loods, kapschuur en vooral veel gras. Frank zag iets anders: volop mogelijkheden.

"Mijn vrouw en ik zochten een ruime locatie om te wonen en op termijn ons bedrijf naartoe te verhuizen," vertelt Frank. "We hadden al een bod gedaan op een andere stek, maar Albert de Koning, onze NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar, overtuigde ons om tóch nog even hier te kijken. Binnen een paar dagen tekenden we het koopcontract!"

Gedoogsituatie
Het stel betrok de woning en vervulde meteen een langgekoesterde wens door een paardenbak aan te leggen. De nieuwe loods werd opgeleverd en het bedrijf werd naar Nieuwkoop verhuisd. Alles ging crescendo. Totdat de gemeente aanklopte met vragen over de kranen op het erf. Strookt dit wel met de agrarische bestemming? Frank: "Ik heb rustig uitgelegd hoeveel onze diensten juist voor de boeren hier betekenen. En dat dit op een industrieterrein onmogelijk is, ook economisch. Gelukkig was er begrip. We kregen een gedoogsituatie."

Frank kon blijven doen wat hij deed, maar mocht niet uitbreiden of bijbouwen. "Achteraf gezien was deze geleidelijkheid top," blikt hij terug. "Doordat we lang klein bleven, konden we het bedrijf goed neerzetten én flink sparen." In de winters knapte hij met zijn jongens het terrein op. Nieuwe beschoeiingen, heggen en bestrating gaven het geheel steeds meer glans. Buren staken hun duim op. Met behulp van de NVM Agrarisch & Landelijkmakelaar werd de locatie officieel herbestemd tot grond voor agrarisch aanverwante bedrijven. Frank kon weer bouwvergunningen aanvragen.

Grapjes
De kapschuur werd gesloopt, de oude loods verbouwd tot werkplaats. En het ontwerp voor het nieuwe bedrijfspand kreeg vorm. "Met een schuine nok!", lacht Frank. "Ideetje van de architect. Anders zou het gebouw vanaf de weg gezien te prominent aanwezig zijn. Ik twijfelde. Tijdens de bouw maakten mensen ook grapjes: heb je de tekening scheef gehouden? Of zijn je palen verzakt? Maar het resultaat is geweldig! Het voldoet aan al onze wensen en het heeft allure."

Win kennis in bij experts

Frank realiseert zich dat het ook anders had kunnen lopen. "Als ondernemer neem je altijd een risico. Maar je kunt je slagingskansen natuurlijk wel vergroten. Win kennis in bij experts, zoals een bedrijfsadviseur, NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar en architect. Staar je niet blind op één geldverstrekker. Besteed aandacht aan je communicatie met wethouders. En zorg dus voor goodwill bij je omgeving. Dan kun je in principe alle kanten op."

Win advies in van een deskundige
Herbestemmen is een complexe en soms ingrijpende procedure. Het is dus fijn om te kunnen vertrouwen op het advies een deskundige die uw belangen behartigt. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar is gespecialiseerd in herbestemmings- en onteigeningsprocedures. Zo komt u goed beslagen ten ijs. Kijk op: www.nvm.nl/agrarisch

Het nieuwe bedrijfspand met daarachter de loodsen.
Het woonhuis is fraai opgeknapt.

Auteur: Corwin Stam

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden