NVM

Aangeboden: NVM Agrarisch & Landelijk

Bedrijfstransformatie: van koeien naar paarden

8 December 2021

Al jong raakte veehouder Martin Elema verslingerd aan paarden. Toen hij zestig werd, zag hij zijn kans schoon: koeien eruit, paarden erin. De NVM Agrarisch en Landelijk-makelaar en bouwtechnisch ingenieur van AgriPlaza hielpen hem bij de transformatie van zijn bedrijf.

Eind jaren 70 is er in Noorddijk, aan de rand van de stad Groningen, een pyromaan actief. Maar liefst negen boerderijen gaan in vlammen op. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het dorp, maar vooral ook één van de familie Elema: hun boerderij is nummer zeven in de rij. "Door stadsuitbreiding van Groningen mochten we niet herbouwen", zegt Martin Elema. Als negentienjarige maakt hij samen met zijn vader in 1980 de doorstart van de boerderij in Zoutkamp, zo'n 30 kilometer verderop.

Jarenlang runnen vader en zoon samen het bedrijf van circa 70 hectare met zo'n tweehonderd melkkoeien. Maar Martin heeft ook nog een andere passie: paardrijden. "Als ik naar concours was, moest mijn vader alleen melken", herinnert hij. "Op mijn trouwdag stonden er 78 ruiters bij het gemeentehuis opgesteld. Een dag om nooit meer te vergeten."

Van koeien naar paarden
Als in 2009 zijn vader overlijdt, zet Martin de veehouderij voort met een medewerker. "Maar ik heb altijd gezegd: als ik geen opvolging heb, stop ik op mijn zestigste. Vorig jaar was het zover." Voor Elema is het duidelijk: koeien eruit, paarden erin. Met begeleiding van Jos Menken, van NVM Agrarisch en Landelijk-makelaarskantoor AgriPlaza in Tynaarlo, verkoopt Elema zijn fosfaatrechten en de helft van zijn land.

Met de opbrengst maakt hij samen met Jeffrey Akkerman, bouwtechnisch ingenieur bij AgriPlaza, een plan voor het omvormen van de boerderij naar een paardenhouderij. Het plan is om twee karakteristieke schuren, die door het jarenlange gebruik in slechte staat verkeren, te slopen. Ze worden vervangen door nieuwe schuren in dezelfde stijl, met ruimte voor een rijhal, boxen, stallen en een opfokkerij voor de paarden. Daarnaast komt er een tweede woning met schuur voor Elema's zoon Jan-Kees op het erf.

De paardenbak naast de woning.
De twee karakteristieke schuren zijn rijp voor de sloop.

Goed onderbouwen
"We hebben eerst met de gemeente de mogelijkheden verkend", zegt bouwadviseur Akkerman. "Het slopen van karakteristieke schuren moet je in Groningen goed onderbouwen." Een bestemmingswijziging is dan weer niet nodig. "We hebben er met de gemeente voor gekozen om de functiewijziging mogelijk te maken met een uitgebreide omgevingsvergunning. Zo ondervangen we in één klap de bouwactiviteiten en de functiewijziging."

Inmiddels is de vergunning afgegeven en is er alvast met de bouw van de woning begonnen. De sloop van de oude schuren vindt begin 2022 plaats. In het najaar moet het hele plan afgerond zijn. Elema is zeer te spreken over de afwikkeling en kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging als paardenhouder. "Handel is ook een vertrouwenskwestie, vind ik. AgriPlaza staat mij al jaren goed bij. Het is altijd af, zonder nawerk. Ook dit traject was weer netjes geregeld."

De toekomstige situatie, met nieuwe schuren en een extra woning.

Boer ook goed met je vastgoed!
Wil je ook goed boeren met jouw agrarische en landelijk vastgoed? Kies dan voor een NVM Agrarisch en Landelijk-makelaar. Want een NVM-makelaar heeft veel kennis van de markt, een groot netwerk in het buitengebied en is dé specialist bij aankoop en verkoop, taxatie, grond- en pachtzaken, onteigening en herbestemming van agrarisch en landelijk vastgoed. Daarnaast zijn ze op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden