Van Iperen

Aangeboden door van Iperen

Aardappelen binnen: nu aandacht voor de bewaring

9 November 2023

De oogstomstandigheden waren niet ideaal, maar de meeste aardappelen liggen in de schuur.

Het is nu zaak om de aandacht te vesten op het drogen en de wondheling van de aardappelen. Probeer eerst de partij te drogen voor het starten met wondheling.

Drogen en wondheling
Direct na het inschuren ligt de nadruk op drogen en wondheling van de aardappelhuid. Tijdens het drogen is het doel om zoveel mogelijk uitwendig vocht af te voeren uit de bewaring. Daarna komt er een periode om de wondheling te laten plaatsvinden. De optimale temperatuur voor wondheling is 16 tot 18°C en een hoge RV.

We zien verschillende soorten rot in de bewaring. Bijna in iedere partij zien we wel een bacterierot en, ook niet verrassend, komen we wat knolphytophthora tegen. Rot vraagt een stevig regime om zo snel mogelijk de rotte knollen in te drogen, om zo eventuele verdere uitbreiding tegen te gaan.

Koelen
Een stabiele lage temperatuur in de partij aanhouden is de eerste maatregel tegen het kiemen van de aardappelen. Het is verstandig om de aardappelen terug te koelen naar circa 10°C. Hiermee kunnen eventuele hogere buitentemperaturen opgevangen worden. Later in het seizoen kan er verder terug worden gekoeld naar 7°C voor frietaardappelen en 5°C voor tafelaardappelen.

Hieronder beschrijven we een aantal strategieën voor het drogen van uw aardappelen:

Droog en zonder rot, niet gevoelig voor bacterierot
Geen tot weinig droging nodig. Pas een goede wondheling toe van een tot twee weken en ventileer overdag dagelijks om de lucht te verversen; twee of drie keer per dag een kwartier.

Nat en zonder rot, geen of vrijwel geen bacterierot
Start direct met drogen. Vooral voor rassen die gevoelig zijn voor bacterierot (onder andere Agria en Victoria) is het erg belangrijk dat de schil snel droog is om rot tegen te gaan.

Natte en rotte knollen
Tijdig drogen is belangrijker dan een goede wondheling. Start bij partijen met flinke problemen ook al tijdens het inschuren met ventileren in de nacht. Ook als de cel nog maar halfvol is. Sluit als eerste de kokers af en homogeniseer de partij door (gedeeltelijk) intern te ventileren. Gebruik daarnaast direct een kachel, zeker als de producttemperatuur lager is dan 15°C. Voer vocht zo snel mogelijk af door de deur op een kier te zetten. Tot slot is het belangrijk om de ruimtetemperatuur zo constant mogelijk te houden. Door de kachel in de ruimte te zetten zorgt u dat de temperatuur in de partij constant blijft en koelt de partij niet af gedurende de nacht. Wees u er van bewust dat bij het drogen van de partij de temperatuur altijd en ook snel kan dalen.

Kiemremming
Het lijkt erop dat de MH op de meeste plaatsen onder goede omstandigheden is toegepast waardoor er een redelijke kiemrust is in de bewaring.

Slakken
Meer dan andere jaren komen we slakken tegen in de bewaring. Slakken kunnen schade aanbrengen aan de aardappelen, dit gebeurt zeker als de omgeving droger wordt. Ze zoeken dan het vocht in de knol op. Slakken kunnen worden bestreden met behulp van Biox-M. Ons advies daarvoor is 50ml Biox-M.

Raadpleeg tijdig uw bewaarspecialist voor advies op maat
Van Iperen beschikt over de juiste machines voor het toepassen van de kiemremmingsmiddelen Argos, Biox-M en 1,4 Sight. Onze loongasser heeft veel ervaring met zowel deze kiemremmingmiddelen alsook met de aardappelbewaring zelf.

Ons specialisme geeft rust!

Bekijk ook de video waarin Jaap Bijl en Piet-Jan van der Eijk meer tips geven over aardappelbewaring.

Kijk voor meer informatie op www.iperen.com/kiemremming of neem contact op met één van onze bewaarspecialisten.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden