Dossier | China

Oekraine

Achtergrond Handel

Rol Oekraïne groeit op mondiale graanmarkt

Een Russische inval in Oekraïne zou allereerst een ramp zijn voor de mensen in het gebied en voor de economie van het land zelf. Voor de energievoorziening in Europa zou het weinig directe gevolgen hebben. Rusland is een grote energieleverancier, Oekraïne totaal niet. Wel zou een inval grote gevolgen hebben voor de mondiale voedselmarkt en voedingsprijzen.
23 Februari 2022
slachterij rundvlees varkensvlees

Nieuws Handelspolitiek

China weigert rundvlees en zuivel uit Litouwen

China wil geen rundvlees, zuivel en andere voedingsmiddelen meer importeren uit Litouwen. Dit hebben de Chinese veterinaire autoriteiten laten weten aan de Litouwers. Ze beschuldigen de Litouwers van gesjoemeld met onder meer productiedata en houdbaarheidsbewijzen.
11 Februari 2022
FrieslandCampina melkpoeder kindervoeding

Analyse melk

Babyvoeding-sale dreigt bij grote voedingsconcerns

Het wordt dringen op de markt voor kindervoedingbedrijven. Na FrieslandCampina met Friso, zet ook Reckitt-Benkiser de divisie kindervoeding in de verkoop. Dat gebeurt niet met zoveel woorden, want zo gaat dat niet in die wereld, maar zakenbanken laten het nieuws rondgaan.
10 Februari 2022
china renminbi

Opinie Joost Derks

Jaar van de Tijger in China of van de vastgoedcrash?

In China is de woningmarkt nog verder uit het lood geslagen dan in de Verenigde Staten op het moment dat daar de huizenbubbel klapte. Of die scheefgroei leidt tot dezelfde ellende als de financiële crisis van 2009, hangt helemaal af van de daadkracht van de Chinese overheid.
3 Februari 2022
melkveebedrijf koeien china

Nieuws melk

China koopt grote hoeveelheden ruwvoer in

Naast grote hoeveelheden zuivel importeert China de laatste jaren ook steeds grotere hoeveelheden ruwvoer voor de eigen melkproductie. In de noordelijker regio's van het land staan grote boerderijen met veel hoogproductief vee, maar water en goed voer zijn soms een probleem.
29 Januari 2022
slachterij varkensvlees

Nieuws Rabobank

'Varkensvleesproductie in Europa krimpt licht in 2022'

De varkensvleesproductie in de 27 landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk krimpt dit jaar met minstens 0,5%, zo voorziet Rabobank. De prijzen blijven in het eerste kwartaal van 2022 onder druk staan, omdat het aanbod eerst moet afnemen voordat de prijzen verbeteren. De verwachting is dat de import vanuit China verder daalt, met 10% tot 25% ten opzichte van afgelopen jaar.
27 Januari 2022
varkensvlees

Achtergrond Varkens

China kocht in november wat meer varkensvlees

De export van Europees varkensvlees naar China is aan het eind van vorig jaar gestabiliseerd. In november werd zelfs 19.000 ton product meer uitgevoerd dan in oktober. In vergelijking tot een jaar eerder zijn de uitgevoerde volumes echter nog altijd meer dan gehalveerd.
20 Januari 2022
slachterij china varkensvlees

Nieuws Varkens

'Aantal zeugen in China kleiner dan uit cijfers blijkt'

Uit de meest recente diertellingen gepubliceerd door het Chinese ministerie van Landbouw blijkt dat het aantal zeugen in het land eind november op een lager niveau lag dan een maand eerder. Al enkele maanden op rij krimpt de Chinese zeugenstapel. Insiders kunnen de teruggang bevestigen en opperen zelfs dat de krimp op het moment veel groter uitpakt.
6 Januari 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox