Dossier | Commissie Grondgebondenheid

De Commissie Grondgebondenheid presenteerde donderdag 12 april haar bindend advies. Daarbij blijkt vooral dat de eiwitnorm de nieuwe graadmeter wordt in de melkveehouderij. Welke effecten heeft het bindend advies nog meer, en wat zijn de ontwikkelingen?

Het best bewaarde geheim van LTO

Het best bewaarde geheim van LTO

Het lijkt bijna als vloeken in de kerk wanner de vraag gesteld wordt hoeveel leden LTO Nederland heeft. Als je kijkt naar internetfora dan zie je dat er vooral discussie is over het wel/niet hebben van een lidmaatschap. Echter, het is ook heel interessant om te weten hoeveel leden ze hebben, want ze doen nogal wat uitspraken vanuit de sector. Leonie Bosch controleert.
3 Mei 2018
Is buurtcontract redding voor voer-mestcontract?

Is buurtcontract redding voor voer-mestcontract?

Het buurtcontract is geen vervanging voor het voer-mestcontract. Alhoewel de Commissie Grondgebondenheid dit benadrukt, delen CDA, ChristenUnie en de SGP die mening niet. Zij zien kansen om het voer-mestcontract alsnog in te zetten en ook de Kringloopwijzer krijgt politieke steun. En hoe zit het met de knelgevallenregeling en jongvee in het fosfaatrechtenstelsel?
1 Mei 2018
65 procent uitdaging op zandgrond

65 procent uitdaging op zandgrond

Voor melkveehouders op de zandgronden blijkt het bindend advies van de Commissie Grondgebondenheid, dat inzet op een eiwitnorm, grote gevolgen te hebben. Ook blijkt het opletten wanneer er grond van de buurman gebruikt wordt. Voor de intensieve veehouder zijn de gevolgen nog groter. Hoe de agenda voor het uitrollen van het advies er uit gaat zien, is nog niet bekend.
26 April 2018
Grondgebonden via eiwit wordt uitdaging

Grondgebonden via eiwit wordt uitdaging

De reacties op het gisteren gepresenteerde adviesrapport van de Commissie Grondgebondenheid zijn zeer divers. Aan de uitvoerbaarheid en controleerbaarheid wordt getwijfeld, terwijl andere melkveehouders het juist een belangrijke stap in de goede richting noemen. Vragen zijn er rondom de inzet van kunstmest en controle.
13 April 2018
Grondgebonden melken in 4 stappen

Grondgebonden melken in 4 stappen

Hoeveel procent eiwit kan een melkveehouder van eigen land halen. Dit getal wordt, volgens het bindend advies van de Commissie Grondgebondenheid, de nieuwe graadmeter voor de melkveehouderij. Zo bleek donderdag 12 april bij de presentatie in Nieuwspoort. Boerenbusiness zet op een rij welke stappen een melkveehouder moet gaan zetten.
12 April 2018
Nieuw kengetal voor grondgebondenheid

Nieuw kengetal voor grondgebondenheid

Wanneer is een melkveehouder grondgebonden? In 2013 begon deze discussie en daar is nu een antwoord op. Ton Loman, onafhankelijk voorzitter van de Commissie Grondgebondenheid, maakt bekend dat er een nieuw kengetal komt. Hoe en wat, legt hij uit in een nieuwe Boerenbusiness TV.
12 April 2018
'Extensief melken verdient stimulans'

'Extensief melken verdient stimulans'

Netwerk Grondig mocht dinsdag 20 maart positieve reacties in ontvangst nemen. Dit naar aanleiding van de presentatie van hun definitie van een grondgebonden melkveehouderij. Ze nemen een voorproefje op het advies van de commissie grondgebondenheid, welke eind maart verwacht wordt. Foppe Nijboer over de worst die de extensieve bedrijven nu weleens voor mag worden gehouden.
22 Maart 2018

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief