Port Constantza

Nieuws Dieselprijs

40 olietankers wachten op aantrekkende oliemarkt

15 Mei 2020 - Erik Colenbrander

Voor de kust van Rotterdam liggen zeker 40 olietankers te wachten op betere tijden. Als de oliemarkt weer aantrekt zullen ze worden gelost, maar voorlopig is er nog geen zicht op snel stijgende prijzen.

Het aanbod van olie is nog steeds groter dan de vraag. De prijs lijkt een nieuwe standaard te hebben gevonden, zolang de angst voor nieuwe uitbraken van het coronavirus de wereld in zijn greep heeft. Doordat veel landen de coronamaatregelen versoepelen, groeit de zorg om een mogelijke nieuwe besmettingsgolf in de landen waar de versoepeling het eerst is ingevoerd, zoals China, Zuid-Korea en Duitsland.

Iets meer dan 80 cent
Zo beschouwd ligt het niet voor de hand dat de prijs van diesel voor de landbouw snel boven de euro uit zal komen. Al weken schommelt de prijs net iets boven de 80 eurocent (excl BTW, inclusief volume-en ledenkorting). Dus wachten, volgens het Financieel Dagblad, meer dan 40 olietankers tot de nok toe gevuld met olie en benzine, op betere tijden. Zodra de prijzen aantrekken zullen de schepen worden gelost.

Nieuw dieptepunt gasprijs
Net als op de oliemarkt lijkt ook op de elektra- en gasmarkt een nieuw normaal prijsniveau te zijn ontstaan. Heftige prijsschokken zijn verleden tijd. Over het algemeen is de vraag naar duurzame energie lager dan het aanbod. In het weekend, als de wind aantrekt, komt het nog steeds voor dat de dagprijs negatief is.

De daggasprijs was vrij stabiel gedurende het afgelopen weekend en het begin van deze week. Gaandeweg de week bereikte de daggasprijs een nieuw dieptepunt doordat er veel minder opslagcapaciteit is dan normaal.

OPEC en Franse kerncentrales
Voor de langere termijn is eerst en vooral het verloop van de coronapandemie bepalend. Op de oliemarkt kan verdere productiebeperking door grote spelers zoals de OPEC de prijs doen stijgen. Op de gasmarkt speelt het geplande onderhoud van de tientallen Franse kerncentrales een rol. Door gebrek aan personeel vanwege de coronacrisis loopt dit onderhoud vertraging op.

De markt voor duurzame energie kan opleven als de vraag naar elektriciteit toeneemt, zodra het zomers warm wordt en de airco’s op volle toeren gaan draaien. De kans dat dit snel waarheid wordt is groot, want hogedrukgebieden overheersen ook voor de langere termijn de weerkaarten en de zon klimt gestaag hoger aan de hemel op weg naar de langste dag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Elektriciteit

Volatiele stroommarkt vraagt om vernieuwingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden