Green Farm Energy

Nieuws Zonnepanelen

Zonnepanelen combineren met strokenteelt

2 Juni 2020 - 2 reacties

Door zonnepanelen te combineren met strokenteelt zijn duurzame energieproductie en duurzame landbouw niet langer in strijd met elkaar.

Dat is het doel van een vierjarig onderzoeksproject waarin een consortium van bedrijven en instellingen participeren; te weten Zon in Landschap, TNO, Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ERF, Hemus en Aeres Hogeschool. Het consortium heeft € 400.000 subsidie ontvangen voor het vierjarige project, dat de naam Symbizon heeft meegekregen.

Nieuwe kennis vergaren
De groeiende maatschappelijke weerstand tegen het plaatsen van zonnepanelen op grond waar ook voedsel kan worden geproduceerd, is de aanleiding voor het onderzoeksproject.

Het doel van het project is dan ook te laten zien dat een slimme combinatie van zonnepanelen en strokenteelt het land in stand houdt voor voedselproductie, de ecologische eigenschappen verbetert en tegelijkertijd een positieve business case voor agrarische ondernemers oplevert. Het project moet nieuwe kennis en inzichten opleveren voor efficiënt landgebruik dat duurzame energieproductie en strokenteelt combineert.

Zonvolgsysteem-en algoritme
Door de combinatie van zonnepanelen en landbouw zullen er minder zonnepanelen per hectare geplaatst worden dan in reguliere zonne-energieparken. Een hogere opbrengst per zonnepaneel is dus nodig. Daarom worden in dit project het gebruik van tweezijdige zonnepanelen en een zonvolgsysteem onderzocht. Op een nader te bepalen testlocatie, die het RVB beschikbaar stelt, worden deze panelen geplaatst op een akker waar in aparte stroken diverse gewassen worden geteeld voor biologische landbouw.

Het consortium ontwikkelt en test een zonvolg-algoritme dat bijvoorbeeld gewasopbrengst, energieopbrengst, effect kruidenstroken, weersvoorspelling, energieprijs en bodemgesteldheid monitort en waar mogelijk optimaliseert. Ook het effect van het zonvolgsysteem op de gewasopbrengst, ziekten en het gebruiksgemak voor de boer wordt gemeten.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Noorderzon 2 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10887529/zonnepanelen-combineren-met-strokenteelt]Zonnepanelen combineren met strokenteelt[/url]
Ja hoor,, pompen maar. naast sde nog even €400K voor mooi doen projectje. stelletje zakkenvullers zijn het.
Berry 2 Juni 2020
Onderzoekers leven nu eenmaal van subsidies.
Het is overigens niet mogelijk om naast de sde subsidie nog een andere subsidie op het zonnepanelen-gedeelte van het project te krijgen. Doe je dit wel dan wordt dit in mindering gebracht op de te ontvangen sde
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

FrieslandCampina wil meer leden aan zonnepanelen

Nieuws Melk

FrieslandCampina wil meer leden aan zonnepanelen

Urgenda: meer windmolens niet meer nodig

Nieuws Energie

Urgenda: meer windmolens niet meer nodig

Miljarden voor onder meer zonnepanelen op het dak

Nieuws Energie

Miljarden voor onder meer zonnepanelen op het dak

Steeds meer hernieuwbare energie op de markt

Nieuws Energie

Steeds meer hernieuwbare energie op de markt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief