Shutterstock

Inside Energie

Boer als energieproducent steeds belangrijker

24 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Heel langzaam kruipt de prijs van landbouwdiesel omhoog. Ook de prijs van duurzame energie laat weinig beweging zien. Het is zonneklaar dat het aandeel duurzame energie snel toeneemt en het belang van de boer hierin ook.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit jaar komt het aandeel duurzame energie op het totaal in Nederland uit op 14%, hoger dan verwacht. Mede dankzij de inkoop van Deense duurzame energie. De productie van zonne-energie is, vergeleken met het eerste halfjaar van 2019, met 40% toegenomen.

Boeren belang in duurzame energie groeit snel
En dat terwijl Nederlandse boeren vorig jaar al 50% meer zonne-energie opwekten dan in 2018. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Het ligt voor de hand dat de agrarische sector dit jaar weer een forse toename in de productie van duurzame energie laat zien.

In 2030 moet 70% van alle elektriciteit afkomstig zijn van zon, wind en water. In dit proces spelen boeren een belangrijke rol, constateert het CBS. Biogas blijft buiten beschouwing in deze cijfers, maar speelt zeker ook een rol in het duurzame energie vraagstuk. Nu al produceert  1 op de 3 boeren duurzame energie op het eigen bedrijf. Bovendien is het aandeel elektriciteit in de totale energievraag sinds 1980 ook nog eens verdubbeld.

Gezien de weersverwachting zijn er de komende weken geen extremen te verwachten in de productie van zonne- en windenergie. Weliswaar is de langere termijn weersverwachting heel onzeker, maar het is wel zeker dat er in het eerste deel van augustus geen koud, stormachtig en aanhoudend kletsnat weer op het programma staat. Maar ook geen aanhoudend droog, zonnig en hoogzomers weer. Dus geen pieken in windkracht en/of zonneschijn.

Landbouwdiesel stabiel ruim 90 cent
De vraag naar olie en andere vormen van energie, al dan niet duurzaam, neemt slechts mondjesmaat toe. De corona ontwikkelingen zijn bepalend en leiden tot terughoudendheid. Bovendien stijgt de werkeloosheid waarschijnlijk naar ongekende hoogte. En een krimpende economie betekent een afname van de vraag naar energie. 

Terug naar het 'oude normaal' lijkt op korte termijn onmogelijk. Dat betekent dat de dagprijs van landbouwdiesel nog weken niet veel hoger dan €0,90 per liter gaat zijn. Aangezien de prijs van gas en elektriciteit in grote mate verbonden is met de olieprijs, geldt ook voor deze segmenten in de energiemarkt dat er geen grote prijsschommelingen zijn te verwachten.

 PRIJZEN RUWE OLIE EN LANDBOUWDIESEL LTO

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden