Shutterstock

Nieuws Energie

Aardgas buffert duurzame energiemarkt

7 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Landbouwdiesel blijft onverminderd rond €0,90 per liter kosten. De prijs van aardolie en aardgas is al weken heel stabiel. Terwijl de grilligheid van de duurzame energieproductie juist toeneemt.

Aardolie en aardgasproductie zijn goed te plannen, zo is ook tijdens de coronacrisis gebleken. Productie kan relatief eenvoudig worden opgeschaald of vermindert en voorraden zijn eenvoudig aangelegd en relatief goedkoop.

Negatieve dagprijs
Omdat deze bufferende werking bij elektriciteitsproductie door zonnepanelen en windmolens ontbreekt, moeten voorspellingen voor de stroommarkt zeer nauwkeurig zijn. Te hoge of te lage voorspellingen worden verrekend met TenneT, de beheerder van de hoogspanningsnetten in Nederland, en de algehele balanshandhaver op het net.

Gezien de onbalans die er al het hele jaar is tussen vraag en aanbod van duurzame energie, ligt het voor de hand dat de dagprijs komend weekend weer negatief zal zijn. Het stralend zonnige weer in combinatie met de snel toenemende oppervlakte zonnepanelen zorgt immers hoogstwaarschijnlijk voor een flinke piek in het aanbod, terwijl de vraag in het weekend minder is.

Maar gezien de aanhoudende hitte is er natuurlijk wel meer vraag naar stroom door de airconditioning die overal op volle toeren draait. Net als voor de zonnepanelen geldt dat het aantal airco's snel groeit. En ten opzichte van de afgelopen dagen wordt de meest intense zonnestraling mogelijk afgezwakt door hoge bewolking.

Het handhaven van balans tussen piekproducties en wat het net aan kan staat in feite de verdere opmars van duurzame energie uit zonnepanelen en windmolens in de weg. Het percentage duurzaam geproduceerde stroom blijkt dan ook ver achter te blijven bij het aandeel aardgas, dat sinds januari dit jaar procentueel bijna net zo snel gegroeid is als het de hoeveelheid zonne-energie.

75% aardgas op totaal
Net zo snel als het aandeel energie afkomstig uit kolen kleiner wordt, stijgt het aandeel van gas als energiebron op het totaal. Dat blijkt uit een overzicht van de ABN Amro bank. Sinds januari is het aandeel aardgas op het totaal snel gestegen van ruim 50% naar 75% (inclusief geïmporteerd gas). Maar ook de langere termijn trend sinds 2017 laat een toenemend aandeel van aardgas op het totaal zien. Terwijl het aandeel energie uit kolen sinds 2015 gestaag is gezakt van bijna 50% naar nauwelijks meer dan 5% op dit moment. Het aandeel energie uit biomassa (inclusief biogas) en kernenergie zijn onveranderd marginaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Berry 7 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10888693/aardgas-buffert-duurzame-energiemarkt]Aardgas buffert duurzame energiemarkt[/url]
Zaterdag varieert de apx uurprijs gewoon tussen de 2 en 4 ct . Niets negatief..
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Warm weer en oorlog houden gasmarkt in balans

Analyse Energie

Australische soap houdt gasprijs grillig

Opinie Han de Jong

Stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden