Gasprijs

gas

Analyse Aardgas

Paniek slaat toe op de Europese gasmarkt

De Europese gasmarkt is weer flink op drift geraakt. Vorige week heerste nog vooral de opluchting dat Rusland de gasleveringen via de Nord Stream 1 weer hervatte na het geplande onderhoud. Nu Rusland toch snijdt in de gasexport naar Europa slaat de paniek op de gasmarkt toe.
27 Juli 2022
olie gas

Analyse Aardgas

Problemen met aanvoer blijven gasmarkt plagen

Een tegenvallende aanvoer van gas drijft de prijzen op de Europese gasmarkt nog steeds op. Deze week kwam de aanvoer onverwacht in het geding door aangekondigde acties van de Noorse vakbonden. En ook de problemen met Rusland zijn alles behalve opgelost.
6 Juli 2022
olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Gasprijs knalt omhoog door explosie in LNG-fabriek

De gasprijs zit flink in de lift. De drijvende kracht achter de huidige rally is alleen niet Rusland maar de VS. Een explosie in een LNG-fabriek vorige week heeft nu zijn uitwerking op de Europese gasmarkt. Maar niet alleen bij de aanvoer van LNG loopt de aanvoer spaak. Ook op het leidingnet voor aardgas uit Rusland en Noorwegen zit het voor de EU niet mee.
15 Juni 2022
gas

Analyse Aardgas

Gasprijs daalt, maar de onzekerheid blijft

De gasprijs heeft een voorzichtige daling ingezet. De prijs op de TTF ligt inmiddels op het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Toch zijn de zorgen over de gasvoorziening voor de komende winter nog niet weg. Voor de Europese (energie)bedrijven is het navigeren om tussen sancties door toch voldoende gas in de opslagen te pompen. In Nederland wordt er zelfs weer gesproken over het winnen van gas in Groningen, ondanks de risico's die daaraan kleven.
8 Juni 2022
rusland Vladimir Poetin

Analyse Aardgas

Poetin stookt onrust op de Europese gasmarkt

Het grote nieuws op de gasmarkt deze week is dat het Nederlandse GasTerra geen gas meer geleverd krijgt van het Russische Gazprom. De reactie van de markt op dat besluit bleef beperkt. Reageren marktpartijen daarmee onderkoeld of vallen de gevolgen van het wegvallen van de Russische leveringen mee?
1 Juni 2022
gas

Analyse Energie

Emotie ebt langzaam weg uit de gasmarkt

De Europese gasprijs is de afgelopen dagen op een vooroorlogs niveau gekomen. Oftewel, de prijs ligt lager dan bij het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op 24 februari. De prijsdaling valt op, doordat de spanningen tussen Rusland, Oekraïne en het Westen nog altijd groot zijn, waarbij ook de levering van aardgas een strategische positie heeft. 
25 Mei 2022
gas

Analyse Aardgas

Brussel wil af van aardgas uit Rusland

Een stabiele goede aanvoer van LNG zorgde ervoor dat de Europese gasmarkt weer een beetje tot bedaren komt. Onzekerheid blijft echter overheersen. En dat is te zien aan de prijzen. Hoewel de prijsschommelingen wat afzwakken blijft de notering nog altijd boven de prijzen van voor de Russische inval in Oekraïne.
18 Mei 2022
gas

Analyse Aardgas

Ophanden zijnde nieuwe sancties stuwen gasprijs

De stemming op de gasmarkt blijft gespannen. Het effect van de gestopte gasleveringen aan Polen en Bulgarije door Rusland is wat weggeëbd. Maar daar komen nieuwe EU sancties voor in de plaats. De maatregelen zijn gericht op de olie industrie maar raken indirect ook de gassector.
4 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief