Gasprijs

LNG

Analyse Aardgas

Europese gasmarkt heeft de weg omlaag gevonden

Het weer is Europa gunstig gezind, voorlopig althans. Het relatief zachte weer dat volgens de weermodellen nog zeker twee weken aanhoudt, zorgt dat de vraag naar gas meevalt. En dat is goed terug te zien in de prijs.
4 Januari 2023
olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Europese gasprijs zakt naar vooroorlogs niveau

De Europese gasprijs heeft de weg naar beneden gevonden. Een grote voorraad aan het begin van de winter, een record import van LNG en relatief zacht weer brengen de Europese benchmark op een niveau dat weer in de buurt komt van voor de Russische invasie in Oekraïne.
28 December 2022
gas

Analyse Aardagas

Minieme voorraadkrimp maakt gasmarkt nerveus

De Europese gasprijs zet vandaag een flinke stap omhoog. Kouder weer is in aantocht en de gasvoorraad is iets geslonken. Dat maakt de markt zenuwachtig. Duitsland werkt ondertussen hard aan het verder zeker stellen van de energievoorziening en er is opmerkelijk nieuws uit Noorwegen.
30 November 2022
energie biogas

Achtergrond Biogas

Hoge energieprijzen maken biogas niet aantrekkelijker

Relatief hoge gasprijzen en dure stroom. Dat is gunstig voor boeren met een biogasinstallatie zou je denken. In de praktijk pakt het alleen anders uit volgens de Duitse brancheorganisatie Fachverband Biogas. Niet alleen zijn de productiekosten van de biogasinstallaties gestegen ook het ingrijpen van de Duitse overheid op de energiemarkt heeft grote gevolgen.
14 November 2022
Subsidie

Nieuws TEK-regeling

Meer kans op energiesteun door schrappen drempel

De verbruiksdrempel om als mkb'er in aanmerking te komen voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) vervalt. Dit heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken gisteravond (10 november) gezegd in de Tweede Kamer. Dit biedt meer kansen voor agrarisch ondernemers om in aanmerking te komen. Uit berekeningen van Boerenbusiness bleek namelijk dat het verbruik van een gemiddelde akkerbouwer en melkveehouder onder de verbruiksdrempel lag van 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit.
11 November 2022
LNG

Analyse Aardgas

Dalende gasprijs verhult onderliggende problemen

De daling van de gasprijs zette vorige week door, maar de notering op de TTF begint nu wat te stabiliseren. De gascrisis lijkt daarmee afgewend. Verschillende analisten waarschuwen dat dit nog zeker niet het geval is. De grote aanvoer van LNG, de relatief grote Europese voorraad en het zachte weer pakken gunstig uit, maar voldoende gas voor de hele winter is geen zekerheid.
26 Oktober 2022
gas

Analyse Gas

Zacht weer en Brussel zorgen voor daling gasprijs

Door warm weer en de impact van het energiebeleid van de Europese Unie en haar lidstaten daalt de prijs van gas al bijna twee maanden. In afwachting van een zachte winter en de invoering van de hardste Europese maatregelen tot nu toe, daalde gas deze week bijna een derde in prijs. Of deze maatregelen uiteindelijk tot het gewenste resultaat leiden, is nog koffiedik kijken.
19 Oktober 2022
gas

Analyse Gas

Het zit eindelijk even mee op de gasmarkt

Sinds augustus is de gasprijs stevig gedaald. Sinds deze week lijkt deze daling uit te vlakken. Na een daling van rond de twintig euro kwam de gasprijs deze week in stabieler vaarwater terecht. Maar volgens analisten is het nog te vroeg om opgelucht adem te halen. Nog steeds is de prijs van gas veel hoger dan normaal en het evenwicht dat op de gasmarkt lijk te zijn ontstaan blijft broos.
12 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox