Shutterstock

Nieuws Energie

Stabiliteit op energiemarkt verleden tijd

11 September 2020 - Redactie Boerenbusiness

Na een ongekende crash van de olie-en gasprijs door de coronacrisis dit voorjaar, bleef de energiemarkt de hele zomer stabiel. Dat is nu verleden tijd, de markt voor CO2-rechten is de enige stabiele factor.

Nadat de olieprijs maandenlang rond de $45 per vat schommelde, is er nu sprake van een trendbreuk. Voor het eerst sinds juli daalde de prijs van een vat ruwe olie deze week (week 37) onder de $40. Vooralsnog kost landbouwdiesel niet veel meer dan €0,85, dat is 5 cent minder dan de €0,90 die deze zomer lange tijd moest worden betaald. Accijnzen bepalen de bodem van de prijs van landbouwdiesel.

OPEC afspraken
De dalende olieprijs lijkt dieper liggende oorzaken te hebben dan de gebruikelijke speculatie. Het is niet precies bekend waarom, hoe lang het gaat duren en hoe diep het dal zal zijn. Dat Saoedi-Arabië zijn verkoopprijzen voor oktober heeft verlaagd, speelt zeker een rol.

De angst dat het aantal coronabesmettingen weer snel toeneemt is waarschijnlijk de belangrijkste verklaring voor de prijsdaling. De opleving van het virus zou wereldwijd economisch herstel kunnen dwarsbomen en de vraag naar brandstof doen afnemen. De olieprijs wist de afgelopen maanden na de ongekende daling dit voorjaar onder andere te herstellen dankzij afspraken tussen olieproducerende landen (OPEC+) over productievermindering.

Door de economische crisis zijn veel landen op zoek naar extra inkomstenbronnen, waardoor er meer aanbod van olie is. Het lijkt er dan ook op dat sommige landen zich niet geheel aan de gemaakte afspraken houden, vermoeden analisten. Komende week wordt dit waarschijnlijk in OPEC-verband besproken.

Gasprijs over hoogtepunt heen
De dalende olieprijs zet ook de gasprijs onder druk. Het is normaal dat de gasprijs met de olieprijs meebeweegt, maar de laatste weken ging deze vlieger niet op. De grote gasvoorraden die door de coronacrisis waren ontstaan, zijn verdwenen en de productie van duurzame energie schommelde in augustus sterk. Daardoor moest gas als buffer worden gebruikt. Ook de naderende winter, waarin de vraag naar gas toeneemt, speelde een rol. Week na week klom de gasprijs uit het diepe dal, maar nu trekt de dalende olieprijs de gasprijs toch mee.

Hernieuwbare energie
De productie van hernieuwbare energie van zonnepanelen en windmolens is tot nu toe in september relatief gering, zo blijkt uit cijfers van energieopwek.nl. Met de zonnige vooruitzichten van dit moment ligt het voor de hand dat het aanbod de komende week weer stijgt, al maakt de snel afnemende daglengte het onmogelijk om de recordcijfers van dit voorjaar opnieuw te halen. Hoe dan ook is 2020 een recordjaar op het gebied van duurzame energie. 20-25% van de totale elektriciteitsbehoefte in Nederland wordt inmiddels geleverd door windmolens en zonnepanelen.

De snelgroeiende productie van duurzame energie gaat samen op met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan. De Nederlandse gasmarkt is in twee jaar tijd compleet veranderd. Terwijl Nederland jarenlang een toonaangevende exporteur van aardgas was dankzij de Groningse gasvelden, moet er nu worden geïmporteerd. Vooral Noorwegen levert aardgas. Op de Noordzee en op andere plaatsen dan in de provincie Groningen wordt in Nederland nog wel aardgas gewonnen, maar dit staat in geen verhouding tot de productie die de Groningse gasvelden tot voor kort haalden.

CO2-rechten baken in onzekere markt
De markt voor CO2-rechten is op dit moment de enige stabiele factor op de energiemarkt. Al weken stijgt de prijs van CO2-rechten, nadat ook deze markt door de coronacrisis in elkaar was gezakt. Ook nu de onzekerheid op de energiemarkt heeft toegeslagen en de stabiliteit van de zomerrust is verdwenen, blijft de prijs van de rechten doorstijgen. De vraag is niet of deze stijging doorzet, gezien de wereldwijde klimaatagenda en het beleid van de Europese Unie, maar hoe duur de rechten gaan worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Vrees voor aanval van Israël op olieproductie Iran

Analyse Energie

Hoop op staakt-het-vuren in Gaza duwt olieprijs omlaag

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Analyse Olie

Belofte van impuls Chinese economie stut olieprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden