Shutterstock

Analyse Energie

Corona dwingt oliesector tot uiterste

2 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de olieproductie de afgelopen maanden is opgevoerd, daalt de vraag door de opgeleefde corona-epidemie. Oliemaatschappijen moeten zichzelf opnieuw uitvinden.

De prijs van landbouwdiesel is gedaald tot ongeveer €0,85 per liter, of een cent meer of minder. Afhankelijk van wie het aanbiedt en tegen welke voorwaarden. 

OPEC-problemen
De dalende landbouwdiesel prijs houdt rechtstreeks verband met de olieprijs. Voor de tweede week op rij daalde de Brent Spar index met 3 procent, waardoor een vat olie de prijs van $40 dollar per vat niet meer haalt.  Niet alle olieproducerende landen houden zich aan de afspraken over productiebeperking die de OPEC probeert te maken. Met name sommige instabiele landen in het Midden Oosten die in hun inkomsten sterk afhankelijk zijn van de olie export, voeren de productie op. Dat bederft de markt.

Structureel minder vraag
Tegelijkertijd is er sprake van structurele vraaguitval. Omdat er minder woon-werk verkeer is vanwege de corona bestrijding, maar vooral om dat het vliegverkeer bij lange nog niet de omvang heeft bereikt die voor de corona crisis gebruikelijk was. Vooral het personenvervoer per vliegtuig blijft ver achter bij wat normaal was. Nu de corona epidemie weer oplaait is er ook geen zicht op dat hier op korte termijn verandering in komt. In een officieel statement onderstreepte de organisatie van olieproducerende landen OPEC deze week de noodzaak van een goed werkend vaccin, dat op korte termijn kan worden ingezet. Deze week bereikte vliegmaatschappij overeenstemming met vakbonden en overheid over lagere lonen, die noodzakelijk zijn om faillissement te voorkomen.

Reorganisatie oliemaatschappijen
Ook de grote oliemaatschappijen zijn gedwongen maatregelen te nemen. Shell gaat wereldwijd bijna 10.000 banen schrappen. De Franse olie-en gas maatschappij Total maakte deze week bekend zichzelf opnieuw te willen uitvinden door het accent te gaan leggen op hernieuwbare energie en vloeibaar natuurgas.

Shell investeert in Nederland in windparken op zee en de productie van waterstof in de haven van Rotterdam, dankzij deze windenergie. Waterstof wordt gezien als alternatieve CO2 vrije krachtbron voor motoren op dieselolie en voor industriële processen waar heel veel warmte (uit aardgas) voor nodig is zoals de productie van stikstofkunstmest. Ook biedt waterstof de mogelijkheid wind-en zonne-energie te bufferen, als het aanbod door de weersomstandigheden groter is dan het stroomnet aan kan.

Stroom relatief duur
Deze week haalde de stroomproductie van windmolens op zee voor het eerst een hoger niveau dan de productie van stroom door windmolens op het land in Nederland. Tijdens de kortstondige storm die vorige week vrijdag over Zeeland raasde, was zelfs 30% van de totale stroomproductie afkomstig van windmolens op zee.

Ondanks het stijgende aanbod van windenergie is de onbalans op de elektriciteitsmarkt nog niet verdwenen. Ook deze week piekte de uurprijs van elektriciteit weer. Vergeleken met gas en met name olie is elektriciteit momenteel duur. In weerwil van de dalende olieprijs houdt licht stijgende gasprijs aan, is de verwachting. Dat heeft met het naderende winterseizoen te maken maar ook met calamiteiten bij de productie en de logistiek. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden