Shutterstock

Nieuws Energie

Zet de stijging van diesel verder door?

13 November 2020

Niet de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, maar de aankondiging van een goed werkend coronavaccin heeft voor een opleving op de oliemarkt gezorgd.

De prijs van landbouwdiesel is in 10 dagen tijd ongebruikelijk snel gestegen van ruim €0,85 naar bijna €0,90 per liter (excl btw en inclusief ledenvoordeel). Voor het eerst sinds medio oktober noteerde de Brentindex weer een prijs van $45 per vat. In tussentijd was de prijs tijdens de ziekenhuisopname van de Amerikaanse president Trump gezakt tot onder de $40,- per vat. De machtswisseling in het Witte Huis die er nu aan zit te komen is echter niet de drijvende kracht achter de olieprijsontwikkelingen.

Vaccin pas medio 2021 effectief
De gestegen olieprijs is toe te schrijven aan het nieuws over het coronavaccin van het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer, afgelopen maandag. In de dagen na de euforie over het goedwerkende vaccin is de realiteitszin teruggekeerd. Als alles volgens plan verloopt, duurt het nog zeker tot medio 2021, voordat de vaccinatie daadwerkelijk de economie kan normaliseren. Het is dus niet waarschijnlijk dat de stijgende olieprijs van deze week de komende weken doorzet.

De realiteit is dat de olieproducerende landen verenigd in de OPEC de komende weken een besluit moeten nemen over het tempo waarmee de productiebeperking wordt afgebouwd. Door de tweede coronagolf is het niet meer zo zeker dat vanaf januari volgens planning extra olie zal worden geproduceerd. Weliswaar is de onbalans op de energiemarkt tijdens deze tweede coronagolf veel minder groot dan tijdens de eerste golf, maar het blijft een feit dat de vraag naar energie daalt door de tweede coronagolf.

Weinig groene stroom
De markt voor gas en elektriciteit wordt in deze tijd van het jaar vooral bepaald door de weersverwachting. Nog niet eerder dit jaar leverden zonnepanelen en windmolens zo weinig groene stroom als afgelopen week. Er was nauwelijks wind, maar dat gaat de komende week veranderen als depressies weer de overhand krijgen in West-Europa. Al ziet het er niet naar uit dat het zoveel zal waaien als in sommige oktoberweken.

Het geringe aanbod van duurzame energie ondersteunde de prijs van electriciteit. Ook gas heeft de neiging licht te stijgen in prijs. Dat is vooral te danken aan het jaargetijde. Tot nu toe werd deze maand 20% meer gas verbruikt dan in oktober, ook al verloopt de novembermaand tot nu toe ver bovengemiddeld warm. Het ziet er naar uit dat de maximumtemperatuur de komende weken toch onder de 10 graden zal zakken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dure diesel heeft weinig invloed op de vraag

Analyse Olie

Tanken doet iets minder pijn in de portemonnee

Analyse Aardolie

Topresultaten oliebedrijven maken stemming op markt

Analyse Olie

De oliemarkt laat zich zeer moeilijk sturen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief