Shutterstock

Nieuws Energie

De investeringsaftrek voor energie en milieu in 2021

24 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

Als je als agrarisch ondernemer komend jaar wilt investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, dan kan je daar fiscale investeringsaftrek op krijgen. Tenminste, als zij op de Energie- of Milieulijst voor 2021.

De lijsten voor Energie Investeringsaftrek (EIA) en Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gepubliceerd. In 2021 is er onder meer fiscaal voordeel mogelijk voor investeringen in Maatlat Duurzame Veehouderij-stallen en staltechnieken, precisielandbouw, eiwittransitie, kringlooplandbouw, emissiearme erven en milieuvriendelijke mobiele machines.

Led langer dan gemiddeld
Led-verlichting is een van de populairste investeringen, waarvoor EIA wordt aangevraagd. In 2021 kan je alleen EIA voordeel krijgen voor lampen die een langer dan gemiddelde levensduur hebben. De eis voor energie-efficiëntie per vermogen komt te vervallen.

Naast de specifieke technieken op de energielijst is het ook mogelijk om energiebesparing via de zogeheten algemene code te melden. Nieuw is dat niet langer de energiebesparing per geïnvesteerd euro leidend is. Voortaan wordt gekeken naar de terugverdientijd. Die moet op minimaal 5 jaar liggen.

Het voordeel
Door gebruik van de EIA regeling kunnen agrarische ondernemers 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Met de MIA kan de investeringsaftrek oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop het gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kan75% van de investeringskosten op een willekeurig tijdstip worden afgeschreven.

Het budget voor de EIA is voor 2021 met €2 miljoen gestegen ten opzichte van 2020 naar €149 miljoen. In 2019 was het totale investeringsbedrag binnen de land- en tuinbouw €54 miljoen, dat was destijds een daling van 20% in vergelijking met het jaar ervoor. Op energie-efficiënte melkkoeling is toen het vaakst de subsidie aangevraagd. De budgetten voor MIA en Vamil voorkomend jaar zijn respectievelijk €114 miljoen en €25 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden