Shutterstock

Analyse Energie

Koudegolven brengen spanning op energiemarkt

19 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De dagprijzen voor elektriciteit zijn na de piek van vorige week flink gedaald. Het zachte weer zorgt hier voor rust in de markt. De oliemarkt is op het moment juist in de ban van het koude weer in VS. De koudegolf, eerst in Europa en nu in Amerika, maakt duidelijk dat er nog grote stappen moeten worden gezet voordat we kunnen overschakelen naar duurzame energie.

De dagprijzen voor elektriciteit zijn deze week flink gedaald. Vorige week piekte de EPEX Spotmarkt op net geen €80 per MW/h. Dat kwam deels door de kou die zorgde voor een grotere vraag naar energie en deels doordat wind- en zonne-energie achterbleven in productie. Deze week is het weer veel zachter. De prijzen zijn fors lager en schommelen rond de €45 à €50 per MW/h. De weersvoorspellingen geven voor de komende dagen nog zachter weer aan.

Duurzame energie versus leveringszekerheid
Het is de afgelopen weken duidelijk geworden dat we nog een lange weg te gaan hebben in de energietransitie. In Duitsland – koploper in duurzame energieopwekking binnen Europa – heeft sneeuw en windstilte voor spanning gezorgd op de energiemarkt. Windmolens draaiden niet en zonnepanelen waren bedekt met een dikke laag sneeuw. Door het sluiten van kolen- en kerncentrales was er onvoldoende (over)capaciteit om in de energievraag te voorzien. Er moest grijze stroom uit de buurlanden geïmporteerd worden om de leveringszekerheid te waarborgen.

Een vergelijkbaar fenomeen deed zich deze week in Texas voor. Aardgas is daar de belangrijkste energiebron en goed voor circa 50% van de energie. Ongeveer een kwart van de elektriciteit wordt met windmolens opgewekt. Een extreme koudegolf zorgde ervoor dat de molens niet konden draaien door ijsafzetting op de wieken. De gasgestookte centrales konden niet snel genoeg bijschakelen, waardoor delen van de Texas zonder stroom zaten.

Oliemarkt geraakt door koudegolf in Texas
De koudegolf in de VS heeft een verstorende werking op de oliemarkt. De productie in Texas zakte met 4 miljoen vaten per dag. De normale productie ligt op 4,6 miljoen vaten per dag. Dat is circa 40% van de productie in de VS. Niet alleen wordt er veel minder olie opgepompt, ook de raffinaderijen rond de Mexicaanse Golf liggen grotendeels stil. Verwacht wordt dat de productie volgende week weer opgestart kan worden.

Over twee weken komen de OPEC+ leden weer bij elkaar. Verschillende landen maken vooruitlopend hierop hun visie openbaar. Zo wordt duidelijk dat Saoedi-Arabië waarschijnlijk tot april vasthoudt aan de zelfopgelegde productiebeperkingen. Rusland heeft de afgelopen weken te maken gehad met extreem koud weer. Het land heeft daarom minder olie opgepompt dan waar ruimte voor is binnen het quotum. Analisten verwachten dat als het weer in maart wat zachter wordt, Rusland deze productie wil inhalen. De Brent olie is deze week gestegen naar $64,80 per vat op woensdag 17 februari. Inmiddels is de prijs weer wat gezakt naar $63,21 vandaag (vrijdag 16 februari).

De diesel loopt op het moment redelijk gelijk op met de olie prijs. De dagprijs voor diesel staat vandaag op €101,95 per 100 liter. Dat betekende dat de dieselprijs deze week is gestegen met circa €1,50 per 100 liter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden