Shutterstock

Analyse Energie

Zon en wind drukken prijs stroom, olie blijft stijgen

27 Februari 2021

De elektriciteitsmarkt staat in het teken van veel aanbod, voornamelijk van zonne-energie. Door de relatief hoge temperaturen is weinig vraag naar stroom. De oliemarkt weet ondertussen het opgaande momentum vast te houden. Olie is sinds begin dit jaar al circa 30% duurder geworden.

De relatief hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben rust gebracht in de elektriciteitmarkt. Het zonnig weer zorgde ervoor dat er veel zonne-energie geleverd is aan het net. Daarnaast was er ook nog aanbod vanuit de windturbines. Dat heeft tot gevolg gehad dat de stroomprijzen deze week op een relatief laag niveau bleven.

Op korte termijn worden geen grote verschuiving verwacht op de elektriciteitmarkt. Het relatief zachte weer met temperaturen boven het langjarig gemiddelde houdt voorlopig aan. Een plotselinge vraagstijging ligt daardoor niet voor de hand. De markt schat de kansen voor een koude periode in maart lager in dan vorige week. De base-prijs voor stroom in maart is circa €1,50 gezakt naar €46,50 per MWh.

Eco label voor zonneparken
Wageningen University & Research (WUR), TNO, Eelerwoude, Holland Solar en NL Greenlabel hebben deze week aangekondigd een certificering te ontwikkelen voor zonneparken met een ecologische meerwaarde. In 20 bestaande zonneparken gaan onderzoekers het effect van verschillende beheerplannen en ontwerpvormen op planten, bodem en dieren meten. Met de onderzoeksresultaten zullen de richtlijnen en toetswaarden voor het Solar EcoCertified label opgesteld worden. Dat label moet een aanvulling worden op het lopende SolarEcoplus label.

Waterstofprojecten EU
Important Projects of Common European Interest (IPCEI) maakte gisteren (donderdag 25 februari) de resultaten bekend van een inventarisatie naar waterstofprojecten in de EU. Daaruit blijkt dat er in Duitsland 200 projectvoorstellen zijn ingediend die financiering zoeken onder de IPCEI vlag. De grootste voorstellen in Duitsland zijn voor een 500MW electrolyzer in Duisburg-Walsum en een 200 MW electrolyzer in Hamburg. Ook Frankrijk heeft plannen voor een 200 MW installatie in Port Jerome-sur-Seine.

Olie en diesel duurder
De ruwe olie houdt de relatief hoge prijzen goed vast. Woensdag piekte de notering de notering Brent olie op $67,31 per vat. Inmiddels is de prijs weer iets gezakt. Vandaag (vrijdag 26 februari) doet een vat Brent $66,15. De dieselprijs doet in navolging van de ruwe olieprijs ook een stapje omhoog. Diesel kost vandaag €102,60 per 100 liter.

Markt in de ban van productie verwachtingen
Als we naar de prijs kijken, lijkt het als of er een tekort aan olie is. Daar zou de komende weken verandering in kunnen komen. Op het moment houden de OPEC+ leden circa 7 miljoen vaten per dag van de markt. Handelaren kijken met toenemende spanning naar de uitkomst van de OPEC+ onderhandelingen. 4 maart komen de deelnemende landen bij elkaar om de productiequota voor april vast te stellen.

Reuters meldt dat de OPEC+ leden overwegen de productie met 500.000 vaten op te voeren. Daar is echter nog geen consensus over. Rusland zal er waarschijnlijk op aandringen de productie verder te verhogen, terwijl Saoedi-Arabië meer voorzichtigheid zal betrachten. Daarbij moet er rekening gehouden worden dat de extra vrijwillige productiebeperking van 1 miljoen vaten Saoedi-Arabië eind maart afloopt.

Bij de huidige prijzen is ook de winning van schalie olie bedrijfseconomisch interessant. Dat wordt vooral in de VS geproduceerd. Volgens het Amerikaanse energie agentschap (EIA) blijft de productie in de VS stabiel op 11 miljoen vaten per dag. Verschillende analisten verwachten echter dat producenten de verleiding niet kunnen weerstaan en de productie van bestaande locaties opvoeren.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt kiest eigen richting

Analyse Elektriciteit

Extremen nemen toe op de elektriciteitsmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief