Shutterstock

Analyse Energie

Dip olieprijs: correctie of trendbreuk?

19 Maart 2021

De olieprijs is afgelopen week fors gedaald. Is hier sprake van een prijscorrectie of zien we een trendbreuk? Ook de elektriciteitsmarkt begon met een flinke dip, maar daar herstelde de prijs weer gedurende de week. Verder blijkt uit onderzoek dat investeringen en duurzame energie over het algemeen beter renderen dan de traditionele fossiele energie.

De olieprijs is deze week flink gezakt. Maandag 15 maart koste een vat Brent olie $68,79. Dat zakte op donderdag 18 maart zelfs 7% naar $62,87 per vat. Eind vorig jaar ontstond optimisme dat de wereld economie snel zou herstellen door het beschikbaar komen van vaccines tegen corona. Daar kwamen in december de productie beperkingen bij van de OPEC+- landen. Dat heeft de olieprijs flink opgedreven. Investeerders hebben zich in de opgaande markt onvoldoende afgevraagd of er ook bij de hogere prijzen wel voldoende vraag naar olie zou blijven. Verschillende sectoren hebben namelijk nog flink te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis.

De prijs van diesel is deze week minder hard gedaald dan de ruwe olie. Diesel is bijna €2,50 per 100 liter goedkoper geworden. De prijs blijft met €101,77 per 100 liter nog wel boven de magische €1 per liter prijs hangen.

Wat gaat de prijs doen?
Welke kant de markt opgaat, is moeilijk te voorspellen. Analisten zien zowel indicatoren voor een verdere prijsdaling als voor een prijsstijging. De OPEC+-leden hebben zich de afgelopen maanden netjes aan hun productiequota gehouden. Deze beperkingen van de productie kunnen voor een herstel van de prijs zorgen. Ook de vaccinatiecampagnes die goed opgang komen zorgen mogelijk voor een snelle afbouw van de beperkende maatregelen. Al hebben analisten wel zorgen over de toestand in de EU. Als de economie daardoor weer gaat groeien neemt de vraag naar olie weer toe. De prijsdaling van afgelopen week trekt koopjesjagers aan. Zeker als de lagere prijs een aantal dagen aanhoudt stappen investeerders in die op een dipje in een opgaande markt proberen te kopen.

De wrevel tussen India en Saudi-Arabië werkt een verdere daling van de olieprijs in de hand. India zoekt vanwege de maatregelen van de OPEC+ naar andere leveranciers. Het land, dat na China en de VS de grootste olie-importeur is, zoekt daarvoor toenadering naar Iran. In navolging van China gaat India dan ook olie buiten de OPEC+ om importeren. In de VS voeren raffinaderijen normaal gesproken onderhoud uit in het voorjaar. Dat valt namelijk gelijk met het overschakelen van winter naar zomerbrandstoffen. De volledige capaciteit kan daardoor in deze periode niet benut worden en traditioneel lopen dan de voorraden ruwe olie op. Grote voorraden hebben gewoonlijk een prijs dempend effect.

Duurzame investeringen lonen
Investeringen in duurzame energie renderen beter dan investeringen in fossiele energie. Die conclusie trekken het Imperial College en het International Energy Agency. De inkomsten uit investeringen in hernieuwbare energie lagen 3 keer zo hoog als die in fossiele energie. Daarvoor hebben de onderzoekers de rendementen en keursen van beursgenoteerde energiebedrijven in het afgelopen decennium bestudeerd.

In de ontwikkelde economieën zijn investeringen in duurzame energie over het algemeen minder volatiel dan de fossiele portfolio's. In China en de opkomende markten is dat precies omgekeerd. In de coronacrisis die vorig jaar uitbrak bleek dat de duurzame investeringen minder in waarde daalden dan de investeringen in fossiele energie. De onderzoekers noemen het opvallend dat ondanks de goede resultaten de investeringen in duurzame energie achterblijven.

Herstel op stroommarkt
De elektriciteitsprijs kelderde afgelopen zaterdag (13 maart) naar €23,01 per MWh op de EPEX spotmarkt. Door het stormachtige weer was er heel veel aanbod van windenergie. Gisteren (donderdag 18 maart) was de prijs weer gestegen naar €64,22 per MWh. Volgens de weersvoorspellingen neemt de windkracht volgende week af. Maar daar staat tegenover dat we nu meer zonuren krijgen. Dat zal de afnemende beschikbaarheid van windenergie overdag deels compenseren.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Energie

Olie wordt duurder, stroom een markt van extremen

Analyse Energie

Wisselende signalen op de energiemarkt

Analyse Energie

Krap aanbod van stroom en grote vraag naar olie

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief