Shutterstock

Analyse Energie

Eisen energieopslag wettelijk vast gelegd

26 Maart 2021

De blokkade in het Suezkanaal zorgt nog niet voor een grote piek in de olieprijs. Ruwe olie is wel iets duurder geworden, maar diesel in zelfs in prijs gedaald. Ook de elektriciteitsprijs zou volgens verschillende analisten nog wel eens wat kunnen dalen. Het zachte weer zorgt voor minder vraag, terwijl er ruim aanbod van windenergie wordt verwacht. In de Staatscourant is een wet gepubliceerd waarin de eisen aan energieopslagsystemen worden vastgelegd. Ondertussen uiten natuurbeschermers zorgen over de gevolgen van de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening.

De elektriciteitsmarkt was deze week stabiel. Maandag stond de koers op €60 per MWh. Vandaag (vrijdag 26 maart) is de prijs gezakt naar €49,73 per MWh. Met zacht weer in het vooruitzicht is de verwachting dat de stroomprijs volgende week nog wel iets kan dalen. Het aanbod van windenergie is daarbij wel een onzekere factor. Komend weekend en begin volgende week wordt matige wind voorspeld. Later in de week neemt de wind af.

Eisen energieopslag vastgelegd
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wijzigt per 1 september 2021 de netcode elektriciteit en legt nu ook eisen voor energieopslagsystemen vast. De wijzing is dinsdag 23 maart in de Staatscourant gepubliceerd. Dat gebeurt op verzoek van Netbeheer Nederland. De voorwaarden zijn gebaseerd op de eisen die voortvloeien uit de Europese aansluitcodes. Enkele Nederlandse aansluitingen beschikken al over eigen opslagfaciliteiten. Door verdere ontwikkelingen in het kader van de energietransitie zal dit aantal waarschijnlijk op korte termijn toenemen.

Noodklok over bouw windmolens
Natuurmonumenten en de Vogelbescherming Nederland luiden de noodklok over de bouw van windmolens in of vlakbij beschermde natuurgebieden. Uit onderzoek van Investico zou namelijk blijken dat 4 van de 10 nieuw te bouwen molens in of naast natuurgebieden komen. De organisaties zijn van mening dat de gevolgen voor natuur en landschap onvoldoende worden meegenomen in de Regionale Energie Strategieën (RES). Er moet volgens de organisaties snel een gedegen landelijk onderzoek komen naar de gevolgen van de energieplannen voor de natuur.

Olieprijs onder druk
De olieprijs zit in een neerwaartse spiraal. Tot aan halverwege deze maand had olie een opwaarts momentum te pakken en bewoog de Brent notering richting $70 per vat. Onder andere zorgen over een derde coronagolf in de EU temperen het sentiment op de markt. De maatregelen worden niet versoepeld, maar blijven gelijk of worden aangescherpt. De vraag naar olie neemt daardoor af volgens analisten en handelaren. Daarbij komt dat volgens de EIA de voorraden ruwe olie en oliedestillaten boven het 5-jarige gemiddelde liggen. 

Dat de blokkade van het Suezkanaal nauwelijks invloed heeft op de olieprijs is tekenend. Berekeningen lopen uiteen maar geschat wordt dat circa 13 miljoen vaten olie op tankers voor anker liggen te wachten tot ze verder kunnen varen. Woensdag 24 maart steeg de prijs met 6% naar $64,22, na het nieuws dat een containerschip vast zit in het kanaal. Donderdag werd deze prijsstijging alweer grotendeels teniet gedaan. Vandaag (vrijdag 26 maart) staat de koers van Brent ruwe olie op $63,27 per vat.  

De dieselprijs is deze week gedaald. Maandag stond de prijs op €101,52 per 100 liter. Die zakte naar woensdag met bijna een €1 naar €100,54 per 100 liter. Na een kleine stijging gisteren is de prijs vandaag (vrijdag 26 maart) voor het eerst in ruim een maand met €99,97 net onder de €100 per 100 liter gezakt.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Energie

Olie wordt duurder, stroom een markt van extremen

Analyse Energie

Wisselende signalen op de energiemarkt

Analyse Energie

Krap aanbod van stroom en grote vraag naar olie

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief