Shutterstock

Analyse Energie

Waar is nog capaciteit op het net voor groene stroom?

23 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Olie en elektriciteit laten deze week een tegengestelde prijsbeweging zien. De olieprijs staat onder druk, de prijs voor elektriciteitsprijs stijgt. Regionale netbeheerders hebben een kaart gemaakt waarmee bedrijven die willen investeren in groene stroom kunnen zien of er nog capaciteit is op het net. Dat kan handig zijn voor de aanvraag van SDE++ subsidie.

Tegen de verwachting in is de elektriciteitsprijs begin deze week opgelopen. Voor het eerst in 2 maanden kwam de prijs weer boven de €70 per MWh. Dinsdag 20 april piekte de prijs op EPEX-spotnotering €72,80 per MWh. Donderdag zakte de prijs weer naar €55,88 per MWh. Analisten verwachten dat komende week de stroomprijs rond de €55 per MWh blijft. Extra aanbod van windenergie kan nog voor een kleine prijsdaling zorgen.

CO2-rechten werken door in stroomprijs
Het aandeel hernieuwbare energie op de elektriciteitsmarkt wordt steeds groter, maar de rol van fossiele brandstoffen is zeker nog niet uitgespeeld. De oplopende prijzen van CO2-emissierechten werken daarom nog steeds deels op de elektriciteitsmarkt.

De prijs van een emissierecht voor 1 ton CO2 kostte in oktober circa €24. Dat is inmiddels opgelopen naar bijna €45 per ton in deze week. Bedrijven die deel moeten nemen aan het Europese emissiehandelssysteem moeten voor 1 mei voldoende emissierechten inleveren om hun CO2-uitstoot over 2020 te dekken. Het is goed denkbaar dat na deze datum de prijs voor de emissierechten weer wat zakt.

Kaart voor netcapaciteit
Netbeheer Nederland heeft deze week een landkaart gepubliceerd waarop te zien is of er nog transportcapaciteit voor elektriciteit beschikbaar is in een bepaald gebied. Dit overzicht is belangrijk voor bedrijven die een subsidie stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) willen aanvragen. De verschillende netbeheerders hadden al regionale kaarten maar dit is de eerste landelijke kaart. Op de kaart is nu alleen de capaciteit van lokale netbeheerders als Enexis, Liander en Stedin op genomen. De gegevens van de landelijke netbeheerder TenneT ontbreken nog.

Een transportindicatie is tegenwoordig verplicht bij de aanvraag van een SDE++ subsidie. De netbeheerder geeft daarin aan of er op de gekozen locatie voldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet. Op de kaart kan van te voren worden bekeken hoe groot de kans is dat een positieve transportindicatie kan worden afgegeven. Bij concrete plannen moeten producenten nog steeds contact opnemen met de betreffende netbeheerder. Een rode indicatie wil overigens niet altijd zeggen dat een project wordt afgewezen. Het kan namelijk zijn dat er plannen zijn de capaciteit op het net op korte termijn uit te breiden.

Olieprijs onder druk
De prijs van ruwe olie is deze week wat gezakt. Maandag 19 april noteerde een vat Brent ruwe olie $67,16. Dat is gedaald naar $65,54 per vat vandaag (vrijdag 23 april). Het recente rapport van de EIA dat de olievoorraden naar boven bijstelde en de aanhoudende beperkingen door het coronavirus zetten de olieprijs onder druk. Ook het nieuws dat de Indiaanse olie import dit jaar tot en met maart 13% lager ligt in vergelijking met vorig jaar, zet de prijs onder druk. De 20% hogere vraag in maart ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar was onvoldoende de neerwaartse spiraal te doorbreken.

De plannen van de OPEC+-leden om in mei, juni en juli de olieproductie geleidelijk op te voeren, worden naar alle waarschijnlijk bij de volgende bijeenkomst op 28 april naar beneden bijgesteld. Dit om de prijs niet verder te laten zakken. Hoe de markt hierop zal reageren is door de relatief grote voorraden en de lagere vraag onzeker. Daar komt bij de analisten minder waarde hechten aan de berichten van de OPEC+ sinds het kartel vorig jaar is begonnen met maandelijkse bijeenkomsten. Het kartel reageert nu meer op de dagkoersen dan dat ze een lange termijn visie uiteenzetten zoals ze deden bij de halfjaarlijkse bijeenkomsten.

De dieselprijs is net als de olieprijs een klein beetje gezakt deze week. Maandag 19 april koste diesel €102,45 per 100 liter. Vandaag (vrijdag 23 april) is dat gedaald naar €101,67 per 100 liter. De meeste analisten verwachten voor de komende weken geen grote veranderingen in de dieselprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Elektriciteit

Volatiele stroommarkt vraagt om vernieuwingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden