Shutterstock

Analyse Energie

Olie-industrie VS hard geraakt door cyberaanval

14 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsmarkt wordt ook deze week weer gekenmerkt door extremen. Dat zien we de laatste maanden wel vaker, maar de prijsdalingen worden extremer. De oliemarkt is de VS deze week ernstig verstoord door een cyberaanval op Colonial Pipeline, de exploitant van een belangrijke pijpleiding voor het transport van benzine, diesel en kerosine langs de oostkust.

Met de leidingen van Colonial Pipeline worden vrijwel alle grote steden aan de oostkust voorzien van brandstof. Consumenten raakten in paniek en hamsterde massaal benzine en diesel. Benzinepompen raakten daardoor veel sneller dan normaal door de voorraad heen. Door de grote piek in de vraag konden niet alle voorraden tijdig aangevuld worden en stegen de prijzen aan de pomp in de VS.

Minder olie verwerkt
Verschillende olieraffinaderijen rond de Golf van Mexico hebben hun productie door de hack terug moeten schroeven. Zij leveren een groot deel van hun productie direct via Colonial Pipeline en hebben maar beperkte opslagfaciliteiten direct bij de raffinaderijen.

Op de prijs van ruwe olie hebben de Amerikaanse problemen niet veel effect gehad. Die is deze week stabiel gebleven rond de $68 per vat voor Brent ruwe olie. Analisten verwachten wel dat de voorraden ruwe olie de komende week iets groter worden door de problemen in de VS. Vooral zorgen om oplopende inflatie en achterblijvende vraag uit India houden handelaren bezig. Een grote verschuiving in de prijs wordt door de meeste analisten echter niet verwacht al sluit men een kleine prijsdaling niet uit.

Dieselprijs stabiel
In de dieselprijs zat afgelopen week nauwelijks beweging. Maandag 10 mei kostte 100 liter diesel €103,71 om op woensdag te zakken naar €103,54 per 100 liter. Vooral de achtergebleven vraag naar vliegtuigbrandstof werkt volgens analisten door in de benzine- en dieselprijs. Oliemaatschappijen kunnen de kerosine moeilijker kwijt en verlagen daarom de prijs. De verloren marge proberen ze volgens analisten te compenseren met een hogere benzineprijs en in mindere mate in de dieselprijs.

Diepe dalen elektriciteitsmarkt
De elektriciteitsmarkt blijft een markt van extremen. Zondag 9 mei zakte de prijs van stroom naar €7,24 per MWh. Het laagste niveau sinds juli 2020. Zonnig weer in combinatie met een matige wind zorgde voor een ruim aanbod van groene stroom terwijl de vraag op zondag juist kleiner is dan op doordeweekse dagen. Later in de week is de prijs weer snel opgelopen. Vooral het buiige weer zorgde voor minder aanbod van zonnestroom. Vandaag (vrijdag 14 mei) staat de prijs op de EPEX-spotnotering op €71,89 per MWh. Verschillende analisten verwachten de komende week elektriciteitsprijzen rond de €60 per MWh. Door het voorspelde wisselvallige weer houden ze daarbij wel een flinke slag om de arm.

In 2020 is er flink geïnvesteerd in uitbreiding van duurzame energie. De capaciteit nam wereldwijd toe met 280 gigawatt. Dat is een uitbreiding van 45% ten opzichte van 2019. Dat is de sterkste stijging sinds 1999, zo blijkt uit de cijfers van het International Energie Agency (IEA). China is goed voor circa de helft van de totale uitbreiding. Het land heeft vooral veel nieuwe windparken gerealiseerd het afgelopen jaar.

Energie neutrale landbouw
Een groep veehouders rondom Woerden is samen aan de slag gegaan om te onderzoeken hoe hun toekomst in het veenweidegebied rondom Woerden eruit kan zien. Energie neutrale landbouw is daarbij een belangrijk onderdeel. Het opwekken van de energie gebeurt meestal met windturbines en zonnepanelen.

Veehouder Jan Pak is enthousiast over energie neutrale landbouw, maar ziet wel kansen voor verbetering. "Vergunningverlening voor windmolens zou in mijn ogen ruimer moeten. Het moet makkelijker worden om een windmolen van 25 meter te plaatsen. Hoe hoger de windmolen, hoe meer rendement. Ook moet de infrastructuur voor het verwerken van de opgewekte energie verbeterd worden. Als dat gebeurt, kunnen we nog veel meer zonne- en windenergie opwekken in het veenweidegebied", zegt Pak op de website van de provincie Utrecht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden