Shutterstock

Analyse Energie

Grote vraag en beperkt aanbod op energiemarkt

12 Juni 2021

De energieprijzen zijn afgelopen week over de volle breedte gestegen. Op de oliemarkt is een toenemende vraag steeds beter merkbaar. De elektriciteitsmarkt wordt juist gekenmerkt door beperkt aanbod, ondanks een uitstekende week voor zonnepanelen.

De oliemarkt heeft de opgaande trend ook deze week vast weten te houden. Maandag 7 juni stond de Brent ruwe olie op $71,47 per vat. Daar is gedurende de week ruim $1 bijgekomen en sloot de werkweek op vrijdag 11 juni op rond de $72,55 per vat.

De stijgende olieprijzen zijn vooral ingegeven door toenemende vraag. De Amerikaanse Energy Information Administration maakte bekend dat de raffinaderijen daar vorige week op 91,3% van de beschikbare capaciteit hebben gedraaid.

Productie opvoeren
Goede productiecijfers en teruglopende brandstofvoorraden vormen volgens verschillende spelers het fundament in de oliemarkt. Het International Energy Agency (IEA) riep de OPEC+ daarom vandaag (vrijdag 11 juni) nogmaals op om de productie voor de tweede helft van dit jaar verder op te voeren. Analisten gaan er vanuit dat de olieprijs volgende week nog iets verder stijgt, mits er geen nucleaire deal tussen de VS en Iran komt.

De dieselprijs wijkt niet af van de trend op de oliemarkt. Vrijdag 4 juni kostte diesel nog €104,16 per 100 liter. Daar is deze week ruim €1 bij gekomen. Op vrijdag 11 juni staat de dieselprijs op €105,95 per 100 liter. Niet alleen de duurdere ruwe olie speelt een rol, maar er is ook een goede vraag naar diesel uit onder meer de logistiek.

Zorgen over milieubeweging
De oliewereld maakt zich in toenemende mate zorgen over de invloed van de milieubeweging. Zo is Shell recent op de vingers getikt in een rechtszaak aangespannen door Milieudefensie. Het Canadese TC Energy maakte deze week bekend onder druk van onder andere milieuactivisten af te zien dan de aanleg van de Keystone XL pijpleiding in Alberta.

En dat terwijl er wel een grote vraag blijft naar olie en gas op middellange termijn. In de logistieke sector zijn nog weinig elektrische alternatieven en voor stabiliteit op het elektriciteitsnet zijn volgens analisten voorlopig nog gascentrales nodig. Zij verwachten dat de energieprijzen door gebrek aan investeringen weleens flink kunnen stijgen.

Trendbreuk
Op de elektriciteitsmarkt is sprake van een trendbeuk. Er was nog wel een dip op zondag, maar die was met €62,66 per MWh op de EPEX spot veel minder diep dan in de afgelopen weken. Maandag 7 juni steeg de prijs naar €77,36 per MWh en dat niveau heeft de markt de rest van de week zonder uitschieters vastgehouden. Vandaag (vrijdag 11 juni) staat de EPEX op €78,10 per MWh. Beperkt aanbod van windenergie en onderhoudswerkzaamheden aan Nederlandse energiecentrales zorgden, ondanks het grote aanbod van zonne-energie, voor relatief hoge elektriciteitsprijzen.

De veelbesproken gedeeltelijke zonsverduistering van gisteren (donderdag 10 juni) heeft niet voor problemen gezorgd op de elektriciteitsmarkt. Het verloop het kosmische verschijnsel is vooraf goed ingeschat door netbeheerder TenneT, waardoor er nauwelijks onbalans was op de markt. Op het hoogtepunt van de verduistering, toen 17% van de zon bedekt was door de maan, steeg de uurprijs op de spotmarkt met maar 5% en 7% ten opzichte van de uurprijs op de 2 voorafgaande uren.

De werkzaamheden aan elektriciteitscentrales gaan ook volgende week door en zorgen voor een beperkt aanbod. Het windstille weer houdt aan volgens de weerberichten en voor de komende dagen wordt maar weinig bewolking verwacht. De verwachting is dan ook dat de elektriciteitsprijs volgende week gelijk blijft of iets stijgt ten opzichte van deze week.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Ook de oliemarkt doet aan Black Friday

Inside Energie

Notering ruwe olie moet een veer laten

Inside Energie

Energiemarkt beweegt in nieuwe patronen

Inside Energie

Energie en politiek hangen nauw samen, blijkt weer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief