Shutterstock

Analyse Energie

Krap aanbod van stroom en grote vraag naar olie

2 Juli 2021

De energiemarkt weet de opgaande lijn vast te houden. Positieve economische vooruitzichten drijven de olieprijs op. Op de elektriciteitsmarkt is het weer een belangrijk factor, die voor relatief hoge prijzen zorgt door gebrek aan zon en wind. Verder noemen netbeheerders de gepresenteerde regionale energiestrategieën haalbaar, mits snel actie wordt ondernomen.

De olieprijs zit stevig in het zadel. Maandag stond de notering van Brent ruwe olie op $74,62 per vat. dat is gedurende de week gestegen naar $75,94 per vat. Volgens analisten houdt de prijs stand door optimisme over economisch herstel en de daaruit voortvloeiende groeiende vraag naar olie.

Onenigheid bij OPEC+
De markt kijkt wel vol spanning naar de OPEC+ vergadering vandaag (vrijdag 2 juli), na een dag uitstel is van start. De vertraging komt door twijfels van de Verenigde Arabische Emiraten over een productieverhoging van 2 miljoen vaten per dag in de tweede helft van dit jaar. De Emiraten vinden de aan hun toegewezen productieverhoging van 400.000 vaten per dag vanaf augustus tot en met september te laag en willen een hoger quotum. Ze hebben daarom het voorlopige akkoord daarom geblokkeerd, waardoor de bijeenkomst moet worden uitgesteld.

Diesel is de afgelopen week net als de ruwe olie duurder geworden. Maandag 28 juni stond de dieselprijs op €107,87 per 100 liter bij bulkafname van ten minste 4.000 liter. Dat is geleidelijk opgelopen naar €108,42 per 100 liter vandaag (vrijdag 2 juli).

Record prijzen voor brandstof?
Aan de pomp heeft de adviesprijs voor Euro95 de magische €2 per liter grens doorbroken. Dat lijkt vreemd. Ruwe olie is weliswaar fors duurder geworden, maar staat niet op de $100 en hoger prijzen die we regelmatig zagen in 2008 en vanaf 2011 tot 2015. Een goede vergelijking tussen de adviesprijzen is echter complexer. Tankstations hebben hun kortingspercentages op de adviesprijzen voor diesel en benzine flink verhoogd de laatste jaren.

In de praktijken blijken eigenlijk alleen de pompen langs de snelweg maar weinig korting te geven op de adviesprijs. Het klinkt misschien gek, maar daar is de verkoop van brandstof ondergeschikt aan de inkomsten uit de winkels bij de stations waar de omzet voornamelijk wordt gemaakt. De brandstofprijzen zijn zeker gestegen, maar de records die worden gemeld vragen om enige nuance zeker voor bulklevering van diesel. 

Gebrek aan zon en wind
De elektriciteitsprijs zat stevig in de lift de afgelopen week. Zoals inmiddels gebruikelijk, zakte zondag 27 juni nog wel en kwam uit op €63,83 per MWh. Dat liep de rest van de week op naar prijzen rond de €90 per MWh. Vandaag (vrijdag 2 juli) staat de EPEX Spot notering zelfs op €96,02 per MWh uur. De hoge prijzen worden deels veroorzaakt door tegenvallende opbrengsten van zonnepanelen en windturbines. Maar ook onderhoudswerkzaamheden aan elektriciteitscentrales in Nederland spelen mee. Afgelopen week was Nederland zelf de grootste importeur van stroom in Noordwest Europa.

Voor de komende week verwachten analisten geen veranderingen op de elektriciteitsmarkt. Stabiel zomerweer of een aantrekkende wind zit er volgens de weerberichten niet in. Het aanbod stroom uit deze bronnen blijft dan ook beperkt. Het onderhoud aan enkele elektriciteitscentrales word komende week afgerond als het goed is, maar enkele belangrijke kabels waarmee goedkope buitenlandse stroom wordt geïmporteerd gaan eruit voor onderhoud.

Energietransitie haalbaar mits we nu in actie komen
De regionale energiestrategieën (RES) die gister (donderdag 1 juli) zijn gepresenteerd, hebben volgens de netbeheerders een grote impact op de infrastructuur. Het afgesproken klimaatdoel doel is dat er 35 terawattuur duurzame energie op land wordt opgewekt. Het is mogelijk deze uitbreiding van zonne- en windwindenergie aan te sluiten op het elektriciteitsnet in 2030, maar dan moeten de plannen wel snel concreet wordt uitgewerkt zo laat netbeheerder TenneT in een bericht weten.

De netbeheerder waarschuwt wel dat de grote aanpassingen aan het net hinder veroorzaken. "Toenemende vraag naar elektriciteit en een gebrek aan technisch geschoold personeel vraagt om scherpe keuzes en prioriteiten en een open blik op wat er nog wel kan", volgens TenneT. Een betere afstemmingen tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet en het lonend maken van opslag of conversie zouden daarbij helpen. Een grotere uitbreiding van zonne- en windenergie dan wat nu in de RES is vastgelegd lijkt volgens de netbeheerders niet realistisch.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Energie

Olie wordt duurder, stroom een markt van extremen

Analyse Energie

Wisselende signalen op de energiemarkt

Analyse Energie

Olie en elekriciteitsprijs zitten in de lift

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief