Shutterstock

Analyse Energie

Wisselende signalen op de energiemarkt

23 Juli 2021

Elektriciteit blijft doordeweeks onverminderd duur, al was er wel een groot verschil tussen de doordeweekse dagen en het weekend. Ook de oliemarkt wordt gekenmerkt door volatiliteit. De OPEC+ en het EIA geven hier nogal gemengde signalen af. 

Afgelopen weekend was sprake van een flinke dip in de prijs, met €65,86 per MWh op zaterdag 17 juli op de EPEX-spotnotering. Zondag zakte prijs nog verder tot €47,90 per MWh, het laagste niveau in anderhalve maand. Maandag 19 juli klom de prijs naar €92,27 per MWh. De rest van de week bleef de prijs schommelen rond de €90 per MWh.

Voor het komende weekend wordt een minder grote prijsdaling verwacht. Buien en windvlagen zorgen hoogstwaarschijnlijk voor onbalans op het elektriciteitsnet met waarschijnlijk hogere prijzen dan afgelopen weekend. Voor de verdere week zijn de vooruitzichten onzeker. TenneT heeft een gedeelte van de onderhoudswerkzaamheden afgerond, maar daar staat tegen over dat het aanbod zonne-energie waarschijnlijk iets lager uitvalt. Een forse daling van de elektriciteitsprijs lijkt dan ook niet waarschijnlijk.

Toekomstvisie
Netbeheerder Tennet zal op 1 januari 2022 de investeringsplannen tot en met 2031 aanbieden aan de toezichthouder voor de energiemarkt, de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Hierop vooruitlopend heeft TenneT maandag 19 juli al 3 toekomstscenario's gepubliceerd.

Wat opvalt is dat er in alle scenario's er vanuit gegaan wordt dat er in 2030 geen kolen meer gestookt worden. Ook het aantal gasgestookte centrales neemt af. Daar staat tegenover dat waterstof als nieuwe brandstof zijn intrede zal doen. In alle scenario's rekent TenneT erop dat de kerncentrale in Borssele in ieder geval tot en met 2033 in bedrijf blijft. Daarnaast zal het aanbod zonne- en windstroom volgens de netbeheerder flink toenemen .

Grote schommelingen op de oliemarkt
De oliemarkt was flink in beweging de afgelopen week. Maandag 19 juli startte de dag nog met een prijs van $73,18 voor een vat Brent ruwe olie om te eindigen op $68,83 per vat aan het einde van de dag. Dinsdag zakte de prijs met $0,20 nog iets verder om in de tweede helft van de week op te klimmen naar $73,55 per vat vandaag (vrijdag 23juli).

De oorzaak van de flinke prijsschommelingen komt door verschillende signalen op de markt. De OPEC veroorzaakte onrust door het stuklopen van de onderhandelingen op 1 juli. Dat is vorige week al vlot getrokken en afgelopen zondag (18 juli) ook door de +landen, vooral de belangrijke partner Rusland, goedgekeurd. Het kartel heeft afgesproken de olieproductie vanaf augustus met 400.000 vaten per dag op te voeren en blijft daarmee doorgaan tot er 5,8 miljoen vaten per dag extra opgepompt worden in september 2022. De productie komt daarmee weer op het niveau van voor de lente 2020 toen de coronacrisis in alle hevigheid losbarste. Maar de onrust binnen de OPEC+ heeft het vertrouwen in de besluitvaardigheid van de organisatie zeker geen goed gedaan.

Voor meerdere lezingen vatbaar
De Energy Information Administration (EIA) berichtte eerder deze week over toenemende voorraden ruwe olie. Dat zou normaal een prijsdaling tot gevolg hebben. Nu treedt dat effect maar zeer beperkt op, omdat de EIA tegelijk constateert dat de voorraden benzine en diesel afnemen. Analisten interpreteren het rapport van de EIA heel verschillend. De een ziet erin dat de vraag naar olie toeneemt door afnemende brandstofvoorraad, terwijl de ander beweert dat raffinaderijen niet op volle toeren draaien omdat de oliemaatschappijen verwachten dat de vraag de komende tijd niet erg aan zal trekken.

De dieselprijs volgde met een dag vertraging de olieprijs. Dinsdag 20 juli zakte de prijs naar €105,71 per 100 liter. Dat is inmiddels weer opgelopen naar €107,88 per 100 liter, vandaag (vrijdag 23 juli).

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Energie

Olie wordt duurder, stroom een markt van extremen

Analyse Energie

Krap aanbod van stroom en grote vraag naar olie

Analyse Energie

Olie en elekriciteitsprijs zitten in de lift

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief