Shutterstock

Analyse Energie

Olie en stroom bewegen in tegengestelde richting

21 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De olieprijs is deze week ligt gedaald. Is er sprake van een korte schrikreactie van de markt op een incidentele tegenvaller of is er iets fundamenteel aan het veranderen? Op de elektriciteitsmarkt keert de rust juist voorzichtig terug. Dure grondstoffen en tegenvallende opbrengsten van zonne- en windenergie stuwen de prijzen alleen wel op.

De olieprijs is verder gezakt. Vorige week noteerde een vat Brent Ruwe olie nog boven de $70. Dat is inmiddels $66,04 per vat geworden. Sinds begin augustus heeft de olieprijs al 10% ingeleverd. Voor deze daling wordt gewezen op de zorgen over de delta variant van het coronavirus, tegenvallende economische groei in de wereld, China en India in het bijzonder, en de aangekondigde verruiming van de productie quota van OPEC+ landen.

De daling van de dieselprijs in procentueel gezien minder sterk dan die van de ruwe olie, maar met €2,50 naar €104,79 (vrijdag 20 augustus) nog steeds mooi meegenomen. De prijzen trekken daarmee weer richting het niveau waarop ze afgelopen mei lagen. 

Zit er een patroon in de olienotering?
In het verleden is het echter vaker voorgekomen dat de stemming op de oliemarkt in de tweede helft van het jaar compleet omslaat. Het meest extreme jaar is 2008, toen de prijs van circa $90 per vat in de eerste helft van het jaar opliep naar bijna $145 in juli om in de tweede helft van het jaar uiteindelijk onder de $40 per vat te zakken.

Natuurlijke speelde in dat jaar het overslaan van de kredietcrisis, die in 2007 begon, naar de reële economie ook een grote rol. Toch is dit wel een patroon dat we een patroon dat vaker voorkomt, bijvoorbeeld in 2014, 2015 en 2018. Enkele analisten durven zelfs de verwachting aan dat de prijs in de komende weken of maanden onder de $55 per vat duikt.

Monetair beleid
De mogelijke beëindiging van de opkoopregeling van obligaties door de Amerikaans Centrale Bank medio 2022, waarover in september een beslissing wordt genomen, hangt ook als grote onzekere factor boven de markt. Het niet langer op deze manier stimuleren van de economie (het effect is min of meer vergelijkbaar met verhoging van de rente) kan voor beleggers een signaal zijn voor hun investeringen met een hoog risicoprofiel. En wel het signaal om zulke investeringen, waaronder olie ook geschaard wordt, van de hand te doen. Dit kan een prijsdrukkend effect hebben op de energie- en grondstoffenmarkt in bredere zin.

Stroommarkt gekalmeerd maar duur
Op de elektriciteitsmarkt is de rust na een ongekende prijsfluctuatie enigszins weer gekeerd. De EPEX Spot noteerde deze week een stabiel hoge prijs. De markt bereikte op zondag het laagste punt van de week op €62,16 per MWh. Hoogste punt lag gisteren (donderdag 19 augustus) op €105,39 per MWh.

Bewolkt en regenachtig weer zorgde in combinatie met weinig wind voor een beperkt aanbod van groene stroom. Gas, kolen en emissierechten zijn de afgelopen periode flink duurder geworden en de bezettingsgraad van de conventionele centrales is niet optimaal, hetgeen zich vertaalt in relatief hoge stroomprijzen.

Voor de komende week lijkt er weinig verandering in de elektriciteitsprijzen te komen. Het weer wordt volgens de berichten wel wat warmer, maar stabiel zonnig of winderig weer zit er niet in. De productie van zonne- en windenergie blijft daardoor matig en gebruikers zijn aangewezen op relatief dure grijze stroom.

Ruimte op het elektriciteitsnet beter benutten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat netbeheerders vaker gebruik maken van congestiemanagement. De benutting van het elektriciteitsnet moet daarmee verbeteren. Congestiemanagement houdt in dat netbeheerders krapte op het net oplossen door producenten en afnemers van stroom - als dat nodig is - een vergoeding kunnen geven om het net tijdelijk minder zwaar te belasten. Bijvoorbeeld door het (gedeeltelijk) afschalen van de stroomproductie.

Volgens de ACM is dit een goede tijdelijke maatregel om tijdens de verzwaringen die moeten worden uitgevoerd aan het elektriciteitsnet, toch extra ruimte te maken voor nieuwe zonneparken en windmolens. De ACM wil dat daarvoor in de Netcode Elektriciteit duidelijker wordt vastgelegd hoe, wanneer en onder welke voorwaarden de netbeheerders congestiemanagement mogen toepassen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Marleen 22 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10893801/olie-en-stroom-bewegen-in-tegengestelde-richting]Olie en stroom bewegen in tegengestelde richting[/url]
Ik ben super enthousiast vandaag, allemaal bedankt Lapo Micro Finance voor het geven van een lening. Ik werd verschillende keren misleid toen ik een lening probeerde te krijgen totdat ik Lapo Micro Finance tegenkwam die me een lening ter waarde van $ 23.000 verstrekte om voor mijn zieke kind te zorgen. Als je vandaag een echte geldschieter nodig hebt, neem dan contact op met Lapo. Neem contact op met e-mail: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014
Abonnee
truus 22 Augustus 2021
spam bericht...
Joshua Benjamin 25 Augustus 2021
Bent u op zoek geweest naar financieringsopties voor uw nieuwe huisaankoop, bouw, onroerendgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidatie, persoonlijke of zakelijke doeleinden? Welkom in de toekomst! Financiering gemakkelijk gemaakt bij ons. Neem contact met ons op aangezien we onze financiële dienst aanbieden tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte leentermijnen, met 100% garantielening. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via: joshuabenloancompany@gmail.com of whatsapp ons op +13866018757
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Elektriciteit

Volatiele stroommarkt vraagt om vernieuwingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden