Shutterstock

Analyse Energie

Oliemarkt zet herstel in en stroom blijft duur

27 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsprijs blijft op een stabiel hoog niveau. Verder blijkt dat de ambities voor het verduurzamen van de elektriciteitsvoorziening maar ten dele worden waargemaakt. En op de oliemarkt valt het herstel op na de flinke tik die de notering vorige week te verwerken kreeg. 

De elektriciteitsmarkt kende een opmerkelijk vlak verloop. Op de EPEX Spot zakte de notering alleen 22 augustus naar €79,35 per MWh, wat voor een zondag een vrij hoge prijs is. Elektriciteit is in de volgende dagen niet goedkoper geworden en bleef constant tussen de €90 en €100 per MWh.

Analisten verwachten voor de komende week geen grote verschuiving in de elektriciteitsprijs. Voor de komende dagen wordt in ieder geval nog buiig weer voorspeld, wat de opbrengsten van zonnepanelen niet ten goede komt. Het stroomverbruik neemt naar verwachting toe als de schoolvakanties in het grootste deel van het land ten einde zijn.

Stroom weer net zo gevraagd als voor corona
De vraag naar elektriciteit komt op wereldschaal weer boven het niveau van voor het uitbreken van de coronacrisis. Veel regeringsleiders riepen dat de maatschappij ontwrichtende effecten van het virus als aanleiding gebruikt moesten worden om beter en sterker uit de crisis te komen. Op energiegebied is er echter weinig terecht gekomen van de grootse ambities van ruim een jaar geleden.

Ten opzichte van de eerste helft van 2019 is het elektriciteitsgebruik in de eerste 6 maanden van 2021 met 5% gestegen, volgens de gegevens van de Europese klimaatdenktank Ember. Een groot deel van die toename, namelijk 57%, is gerealiseerd met extra windmolens en zonnepanelen. Het resterende deel komt voor rekening van kolencentrales. Vooral landen in Azië hebben flink wat nieuwe kolencentrales in gebruik genomen.

Olie kruipt weer op 
De oliemarkt heeft zich aardig hersteld van de klappen die hij vorige week kreeg te verwerken. Een scala aan factoren zorgde ervoor dat de notering van een vat Brent ruwe olie vorige week vrijdag 20 augustus sloot op $65 per vat, de laagste prijs in 3 maanden. Maandag 23 augustus klom de prijs al weer op naar $68,66 per vat en vandaag (vrijdag 27 augustus) staat de koers met $72,29 al weer ruim boven de grens  van $70.

De oliemarkt is vrij gespannen en reageert sterk op zowel goed als slecht nieuws. Zorgen over bijvoorbeeld nieuwe coronamaatregelen vanwege de Deltavariant of berichten over toenemende vraag naar olie of tegenvallende economische groeiverwachtingen, wisselen stuivertje en zijn een paar dagen bepalend voor het sentiment op de markt. De trendlijn is in de meeste technische analyses echter naar beneden gericht. De daling vorige week ging alleen te snel.

Wat gaat de OPEC+ doen?
De OPEC+ vergadering die volgende week gepland staat, geeft mogelijk wat duidelijkheid over welke kant het kartel op wil. Het Witte Huis riep eerder deze maand op de olieproductie op te schroeven. De OPEC-leden zijn doorgaans niet geneigd toe te geven aan druk van de Verenigde Staten. Aan de andere kant zijn er best wel een paar leden die vinden dat de huidige productiequota die zij toebedeeld hebben gekregen te laag zijn en in zekere zin meegaan met de redenatie van de VS.

De dieselprijs deed net als de olieprijs een stap omhoog. Van €104,79 per 100 liter eind vorige week naar €107,71 per 100 liter vandaag (vrijdag 27 augustus). Een sterke daling van de dieselprijs wordt de komende week niet verwacht. De vraag naar brandstof neemt eerder toe. Deels omdat de vakanties er grotendeels op zitten, maar ook omdat er met de (geplande) versoepelde coronamaatregelen de mobiliteit ook toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden