Shutterstock

Achtergrond Energie

OPEC+ zet doelprijs olie rond $70 per vat

3 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De OPEC+ heeft deze week het besluit genomen over welke kant het op moet met de productie. Heeft het kartel vertrouwen in de groei en durft hij de plannen voor uitbreiding door te zetten? De elektriciteitsmarkt laat al een paar weken een duidelijke richting zien van hogere prijzen. Dat zet ook deze week door.

De prijs van een vat Brent ruwe olie noteerde maandag $73,47, het hoogste niveau deze week. Dat kwam vooral door zorgen over de mogelijke schade van orkaan Ida aan de olie-installaties en raffinaderijen in de Golf van Mexico. Woensdag 1 september zakte de prijs naar $71,28 per vat door geruchten vanuit de OPEC+. Inmiddels is de koers weer wat opgelopen en staat Brent olie op $73,16 per vat.

De Rusland liet de markt flink schrikken voor aanvang van de OPEC+ vergadering die deze week gehouden is. Het kartel van olieproducerende landen kwam afgelopen woensdag (1 september) bij elkaar om de strategie voor de komende maanden te bespreken. De minister van olie Alexander Novak zei tijdens het persmoment vooraf: "Natuurlijk kan Rusland veel meer olie produceren dan het toegewezen quotum van de OPEC."

Verkeerde uitleg
De handelaren dachten uit die opmerking op te maken dat Rusland ontevreden was over de quotumverdeling. Het land leek daarmee een vergelijkbare strategie in te zetten als de Verenigde Arabische Emiraten een maand eerder, om met een andere referentieperiode een ruimer quotum te krijgen. Het is volgens sommige analisten achteraf meer een signaal geweest van de Russen naar de kleine OPEC+ landen om ze in het gelid te houden door ze de macht en lage kostprijs van de Russische beer fijntjes onder de neus te wrijven.

De OPEC+ heeft besloten de stapsgewijze productieverhoging met elke maand, te beginnen in september, met 400.000 vaten per dag door te zetten. Het kartel heeft door laten schemeren dat het mikt op een olieprijs van rond de $70 per vat. Met het doorzetten van de productieverhoging spreekt de OPEC+ toch een grote mate van vertrouwen uit in snel economisch herstel.

De prijsontwikkeling van diesel loopt uit de pas met die van de olie. Vanaf 20 augustus zit de dieselprijs in een vrij constante lijn naar boven. Deze week is er weer ruim €1 bijgekomen. Maandag 30 augustus noteerde diesel €108,52 per 100 liter. Dat is opgelopen naar €109,60 per 100 liter vandaag (vrijdag 3 september).

Weinig aanbod stroom
Stroom is ongekend duur. Zondag (29 augustus) was zoals gebruikelijk de dag met de laagste notering. De prijs op de EPEX Spot op €80,65 per MWh, tot 3 maanden geleden was dat een prijs die op de doordeweekse dagen nauwelijks gehaald werd. Dat is gedurende de week opgelopen naar een record van €124,07 per MWh gisteren (donderdag 2 september). Vandaag is de prijs weer iets gezakt maar blijft met €112,30 per MWh nog erg hoog.

Aan de hoge prijzen liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Allereerst zijn gas, kolen en emissierechten duur. Dat blijft toch de basis voor de elektriciteitsprijs. Daarnaast vallen de opbrengsten van zonnepanelen en windmolens de laatste tijd erg tegen. Daar heeft niet alleen Nederland last van maar ook Duitsland en Groot-Brittannië. En door onderhoudswerkzaamheden aan de transportkabel NordNed is de import van goedkope Scandinavische stroom moeilijk.

Voor de komende week verwachten verschillende analisten geen grote verschuivingen in de prijzen. Het aanbod van elektriciteit blijft wat aan de krappe kant. Hoewel er wat meer zon wordt voorspeld, blijft het aanbod duurzame stroom in de meeste voorspelling beperkt. Vooral het windstille weer speelt de energievoorziening partte.

SDE++ nu nodig voor tijdelijk opslag van stroom
Holland Solar de brancheorganisatie voor de bedrijven actief in verkoop, installatie en onderhoud van zonnepanelen pleit is Solarmagazine voor het zo snel mogelijk beschikbaar maken van subsidie voor de kortdurende opslag van wind- en zonne-energie. Er verschijnen steeds berichten over probleem op het elektriciteitsnet. Door in de SDE++ die per 5 oktober open gaat ook maatregelen zoals een accu voor tijdelijk opslag op te nemen zijn veel problemen te verhelpen. Het is kort dag maar dat moet toch mogelijk zijn volgens Holland Solar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden