Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsmarkt zet nieuwe dagrecords neer

10 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Analisten en handelaren kijken met argusogen naar een nieuwe benadering van de oliemarkt door China. Gaat China dezelfde strategie hanteren als bij andere grondstoffen en hoe zal de OPEC reageren? En dan de elektriciteitsprijzen, die zitten na een week met hoge prijzen nog verder in de lift. Is de top nu bereikt?

De elektriciteitsmarkt heeft weer nieuwe dagrecords neergezet. Voor het eerste in jaren is de prijs de afgelopen week niet onder de €100 per MWh gezakt op de EPEX Spotnotering. Zondag 5 september stond de elektriciteitsprijs op €100,63 per MWh. Een dag later was de prijs alweer €129,30 per MWh en vandaag (vrijdag 10 september) is er weer een nieuwe record gevestigd met €138,56 per MWh. De uurprijzen hikte sommige momenten zelfs tegen de €200 per MWh.

Combinatie van factoren
Aan de prijsstijgingen liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Nu de vakanties zijn afgelopen neemt de vraag naar stroom weer toe, het aanbod van zonne- en windenergie is minder dan normaal. Door onderhoud aan het net kan er minder goedkope stroom geïmporteerd worden en gas, kolen en emissierechten noteren de hoogste koersen in jaren.

Verschillende analisten zien geen tekenen dat de elektriciteitsprijs op korte termijn daalt. De weerberichten voorspellen voor de komende week wat kouder weer, maar de wind trekt niet aan. Ook het onderhoud aan de kabels tussen Nederland en Scandinavië neemt nog een aantal weken in beslag.

Kernenergiesector profiteert van groene ambities
De groene ambities en dan vooral de doelstellingen om de CO2-uitstoot te verminderen, verbetert de vooruitzichten voor de nucleaire sector, ten minste dat verwacht de World Nucleair Association. De organisatie verwacht dat er snel nieuwe uraniummijnen in productie moeten worden gebracht om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Vrijwel alle grote mogendheden zoals de EU, China, VS, Japan en Zuid-Korea hebben de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

De World Nucleair Association verwacht dat in de periode tot 2040 de capaciteit van kerncentrales met circa een derde wordt uitgebreid. De vraag naar uranium zal iets minder sterk groeien, maar in de verschillende scenario's gaat het verbond uit van een groei van circa 12%.

Olieprijs houdt stand
Op de oliemarkt was weinig spektakel afgelopen week. Maandag 6 september koste een vat Brent ruwe olie $72,10. Met wat kleine schommelingen is de prijs gedurende de week iets opgelopen en komt nu uit op $72,66 per vat.

Voor de prijsontwikkeling van olie op de korte en middellange termijn kwam China gisteren (donderdag 9 september) met belangrijk nieuws. Het land maakte bekend dat het een deel van de reserves op de lokale markt gaat brengen om een eventuele prijsstijging in eigen hand te houden. Het centraal planbureau van China heeft geen cijfers geven over hoeveel olie Peking op de markt wil brengen, maar analisten schatten dat het om circa 37 tot 73 miljoen vatten zou gaan, zo meldt S&P Global Platts.

Beproefde tactiek
China zet daarmee voor de oliemarkt dezelfde koers in als waar het land eerder al voor koos bij granen en metalen. Bij deze grondstoffen koopt de Chinese overheid ruim en op tijd in. Een deel daarvan wordt gebruikt om voorraad aan te leggen. Als de leveringszekerheid in het geding komt of de prijs omhoog vliegt, kan de overheid deze strategische voorraden op de markt brengen om uiteindelijk de Chinese economie aan de praat te houden. Bij granen en metalen werkt deze tactiek redelijk goed. Als de Chinese vraag wegvalt blijken bedrijven en/of landen vaak wel bereid de prijs weer wat te laten zakken om marktaandeel terug te winnen.

Of dit ook bij olie werkt, valt volgens verschillende analisten te betwijfelen. De olieprijs wordt actief gestuurd door de OPEC+ waarin 23 landen afspraken maken over productie- en prijsdoelen. De Chinese olievoorraad wordt door databedrijf Kpler op 863 vaten geschat en het verbruik lag volgens de The Oxford Institute for Energy Studies in 2019 (pre-corona) op circa 14 miljoen vaten per dag. China heeft daarmee een sterke onderhandelingspositie en kan zeker voor de korte termijn een vuist maken tegen het kartel. Maar het verleden leert dat de OPEC+ op termijn vaak aan het langste eind trekt.

De dieselprijs is deze week is iets gezakt. Maandag 6 september stond de prijs op €109,26 per 100 liter. Vandaag (vrijdag 10 september) komt de prijs uit op €108,53 per 100 liter. De dieselprijs blijft daarmee op een hoog niveau. Zeker als je het bekijkt in relatie met de prijs van ruwe olie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden