Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs loopt op, elektriciteit zwakt iets af

24 September 2021

De notering van ruwe olie liet afgelopen week een gestage opmars zien. Wordt de bovengrens verlegd of is dit slechts een incident? Op de elektriciteitsmarkt was het niet zo'n spektakel als vorige week, maar rustig is het allerminst.

De oliemarkt begon maandag met een kleine daling. Een vat Brent ruwe olie eindigde op $74,07. Gedurende de week is de prijs gestaag gestegen en vandaag (vrijdag 24 september) is deze uitgekomen op $77,47 per vat. De prijs tikt daarmee het hoogste niveau aan in bijna 3 jaar.

Analisten zijn verdeeld over welke richting de oliemarkt op gaat. Brent olie beweegt vanaf juni vrijwel constant tussen de $70 en $75 per vat. De huidige koersen verkennen de bovenkant van de prijsrange. De economische vooruitzichten zijn gunstig en volgens sommige analisten zal de bovengrens snel verlegd worden. Ze zien daar onder meer bewijs voor in het koopgedrag van speculanten. Short posities worden afgedekt. Dat is vrij ongebruikelijk en een teken dat er wordt gerekend op een stijging van de koers.

Gooit China roet in het eten?
Andere analisten zijn minder optimistisch vooral door de recente ontwikkelingen in China. Het vastgoedbedrijf Evergrande zit met een schuld van $300 miljard diep in de problemen en er wordt gevreesd voor het faillissement van het bedrijf. De vastgoedsector is goed voor ongeveer een kwart van het Chinese bruto binnenlands product. Een bankroet van Evergrande kan dan ook grote gevolgen hebben voor de Chinese economie. Het faillissement kan net als de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 ook een domino-effect in de wereldeconomie veroorzaken. Op de oliemarkt en eigenlijk alle grondstoffen markten is China erg actief.

Diesel is net als de ruwe olie verder opgelopen in prijs. Maandag 20 september kostte diesel nog €110,86 per 100 liter. Vandaag vrijdag 24 september is dat gestegen naar €112,31 per 100 liter.

Stroom onverminderd duur
Er zijn deze week dan wel geen records gebroken, maar de prijzen op de elektriciteitsmarkt blijven ongekend hoog. Afgelopen zondag 19 september stond de EPEX spot notering op 'maar' €106,03 per MWh, een prijs die de afgelopen jaren niet of nauwelijks voor is gekomen. De notering bereikte woensdag met €158,19 per MWh het hoogste niveau.

Weinig stroom uit wind en zon, dure kolen en duur gas blijven volgens analisten de belangrijkste oorzaak voor de historisch hoge elektriciteitsprijzen. De prijsdipjes van deze week, vooral die van gisteren hangen direct samen met het aanbod van stroom, aantrekkende wind zorgt direct voor meer aanbod en een kleine daling in de prijs.

De prijzen in Nederland liggen overigens hoger dan in Duitsland en Frankrijk. Vooral Frankrijk heeft de beschikbaarheid van stroom goed onder controle met de beschikking over veel en relatief goedkope elektriciteit uit kerncentrales. Het kan overigens ook nog erger. In Groot-Brittannië liggen de prijzen nog wat hoger dan bij ons. Daar zijn overigens ook al een aantal energieleveranciers omgevallen vanwege het verkeerd of onvoldoende afdekken van de prijsbeweging.

Opletten met SDE+(+)
Voor ondernemers die energie produceren en gebruik maken van de SDE+(+) subsidie kunnen de hoge elektriciteitsprijzen nog wel een vervelend staartje krijgen zo waarschuwt de RVO. De hoogte van de subsidie is gekoppeld aan de marktwaarde van de elektriciteit. Hoe duurder de stroom, hoe minder subsidie. Het voorschot wordt 1 keer per kalenderjaar vastgesteld en de verwachting is dat de over dit jaar uitbetaalde voorschotten hoger zijn dan waar de ondernemer recht op heeft.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Ook de oliemarkt doet aan Black Friday

Inside Energie

Notering ruwe olie moet een veer laten

Inside Energie

Energiemarkt beweegt in nieuwe patronen

Inside Energie

Energie en politiek hangen nauw samen, blijkt weer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief