Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteit blijft fors aan de prijs

5 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De prijs voor stroom blijft relatief hoog. Deels komt dat door de notering van fossiele brandstoffen. Als de zon weinig schijnt en de wind varieert, is er ook weinig om de prijs te drukken. De Europese energiemarkt blijft zodoende erg onrustig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsmarkt was afgelopen week opvallend stabiel. Donderdag 31 maart bereikte de prijs - met €258,23 per MWh - de hoogste notering van de afgelopen zeven dagen. Eén dag later stond de prijs op €201,04 per MWh, de laagste prijs van de week. De dagprijs voor elektriciteit blijft redelijk stabiel, maar tegelijkertijd ook hoog. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is elektriciteit nu circa vier keer zo duur.

Dat de prijs in het weekend hoger ligt dan doordeweeks is uitzonderlijk. Dit is echter wel goed te verklaren: de combinatie van kouder weer, bewolking, buien en een vlagerige wind. Het aanbod van duurzaam opgewekte stroom viel daardoor gemiddeld lager uit en was lastiger te voorspellen. En hoewel de grootste piek begin maart lag, blijven steenkool en aardgas relatief hoog geprijsd. Ten opzichte van vorig jaar zijn de prijzen respectievelijk vervier- en vervijfvoudigd.

Grenzen aan capaciteit
De capaciteit op het elektriciteitsnet blijft een punt van zorg. Verschillende netbeheerders hebben aan de bel getrokken over congestie op het net. De toenemende vraag en decentrale productie vraagt forse aanpassingen aan het net en netbeheerders hebben moeite dat rond te krijgen. De provincie Drenthe stelt, na berichten van netbeheerder Enexis over problemen met afnameschaarste, een andere koers voor. Bij afnameschaarste wordt de vraag naar elektriciteit groter dan wat geleverd kan worden.

De aanpak voor netcongestie is nu vooral gericht op het aanpakken van bedrijven die problemen ondervinden met het terugleveren van stroom. De provincie Drenthe wil dat nu uitbreiden met maatregelen voor bedrijven die onvoldoende stroom kunnen afnemen. De maatregelen zijn vergelijkbaar met acties die worden ondernomen bij een vol net voor teruglevering. Denk aan het inzichtelijke maken van het eigen gebruik en de eigen opwekking, het huidige gebruik van de bestaande situaties en eventuele technische innovaties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden