Shutterstock

Analyse Energie

Nederlanders houden verwarming nog altijd uit

8 November 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week gedaald. Door het zachte weer laten mensen nog massaal hun verwarming uitstaan. Het volg is dat de vulgraad van 100% bijna in zicht is. Daarnaast lijkt de angst voor escalatie tussen Israël en Hamas te verdwijnen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week licht gedaald. Woensdag 1 november werd gas voor $47,76 verhandeld. Een dag later steeg de notering op de TTF tot €48,56. Op maandag 6 november stond de prijs op het laagste punt van de week, bij een stand van €44,83. Inmiddels noteert de TTF weer wat hoger.

Het weer blijft atypisch zacht voor de tijd van het jaar, waardoor de prijs van gas naar beneden beweegt. Op het moment zorgt een lage verwarmingsvraag dat het verbruik verder daalt. In de zomer lag de gasvraag zo'n 16% lager dan voor de oorlog in Oekraïne. Omdat mensen hun verwarming uitlaten is de vraag nog verder gedaald. Tot nu toe lag het verbruik deze herfst zo'n 33% lager dan in dezelfde periode voor de Oekraïne-oorlog.

Daarbij helpt het sterk dat de extra gasvraag voor de vulling van de voorraden vrijwel over is. De Europese gasreserves zijn voor 99,6% gevuld en door de hoge temperaturen deze herfst lijkt de 100% haalbaar. De Nederlandse reserves zijn volgens de laatst beschikbare informatie voor 99,7% gevuld. ING spreekt in een recente analyse uit dat de hoge vulgraad voorlopig voor druk op de markt zorgt. Met de zo goed als volledige vulling van de reserves lijkt de extra vraag die het vulproces met zich meebrengt in een klap te zijn verdwenen. Daardoor lijkt de impact van het zachte weer te worden versterkt. Daarnaast zorgt met name het feit dat Duitsland op 7 november een vulgraad van 100% behaalde, vertrouwen op de markt.

Impact oorlog daalt
Daarnaast lijkt de angst voor grootschalige verstoringen van de wereldwijde LNG markt af te nemen. Analisten achten de kans niet groot dat regionale spelers betrokken raken in het conflict tussen Israël en Hamas. Verschillende prominente adviesbureaus lijken de inschatting te maken dat de kans op een groot regionaal conflict klein is. Daardoor lijkt het risico op een conflict rond de straat van Hormuz, waar het Qatarese LNG doorheen vaart, klein.

Daarbij helpt ook dat Israël langzaam maar zeker weer gas begint te exporteren naar Egypte. Na de aanval van Hamas besloot Israël de gasproductie in het grote Tamar-veld stop te zetten. Daardoor werd de export naar onder meer Egypte stopgezet. Inmiddels wordt weer bijna een derde van het normale volume geëxporteerd. De grotere exportvolumes naar Egypte zijn goed nieuws voor de Europese gasmarkten aangezien Egypte LNG exporteert. Sinds de zomer kampt Egypte echter met tekorten waardoor het land geregeld niet eens in staat is om volledig in de eigen elektriciteitsvraag te voorzien. Met de hervatte exporten uit Israël komt Egypte weer een stap dichter bij een oplossing, waardoor de kans op hervatte LNG-exporten ook langzaam maar zeker toeneemt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden