Shutterstock

Analyse Energie

Nederland en België investeren in groene stroom

14 November 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs is op het moment niet hoog of laag. Vergeleken met vorige week stegen de prijzen door de hogere gasprijs en minder constante productie van hernieuwbare bronnen. Daarnaast zet Nederland de eerste stap op weg naar een waterstofnetwerk en België richting kleine modulaire kerncentrales.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs was deze week zeer stabiel. De hoogste prijs werd op donderdag 9 december bereikt, bij een stand van €103,50. Op maandag 13 november was de prijs met €93,39 het laagst.

Op het moment is elektriciteit niet echt duur of goedkoop te noemen. De opwek van energie uit hernieuwbare bronnen loopt vrij gunstig. In totaal werd 49,5% van de energie door zon- en windenergie opgewekt. Maar liefst 42% van de stroom werd door windturbines opgewekt, dat is nog altijd 7,5% van de Nederlandse vraag.

De hogere stroomprijs is het directe gevolg van het feit dat de windenergie deze week minder constant binnenkwam. Vorige week was de wind zo goed als constant. Deze week was dat anders. Veel wind kwam 's avonds, wanneer energieprijzen het laagst zijn, waardoor het dempende effect van de stroom uit hernieuwbare bronnen lager uitviel. Ondertussen zorgt ook een hogere gasprijs voor een hogere basis. De gasprijs is uit het dal van €45 per megawattuur geklommen en noteert op het moment rond de €48.

Waterstof en kernenergie
De energietransitie is in volle gang. Zo heeft de Nederlandse Gasunie woensdag 8 november voor €300 miljoen aan groene obligaties uitgegeven. De obligaties zijn bedoeld om innovatieve projecten zoals de aanleg van een groen waterstofnetwerk te financieren. De obligaties hebben een looptijd van 9,5 jaar. Voor 2030 is de Gasunie van plan om €5,5 miljard te investeren in een groen waterstofnetwerk.

Daarnaast heeft België zich voorgenomen om in zich in te zetten voor de bouw van kleine modulaire kerncentrales. Om de ontwikkeling in goede banen te leiden is het land in een consortium met de Verenigde Staten, Italië en Roemenië gestapt. Eerder stak het land al €100 miljoen in de ontwikkeling van de technologie. In 2035 willen onze zuiderburen de eerste centrale laten draaien in Mol. Tussen 2040 en 2045 zouden de eerste centrales energie aan het net moeten leveren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden