Shutterstock

Analyse Energie

Kerstdagen drukken stroomvraag stevig

27 December 2023 - Matthijs Bremer - 8 reacties

De gas en elektriciteitsmarkt bewogen deze week in tegenovergestelde richting. Door een laag verbruik rond de kerstdagen kwam de elektriciteitsmarkt in een soort pauzemodus. Ondertussen stijgt de gasmarkt juist weer licht omdat omvaren naar de Aziatische markt aantrekkelijk is voor Amerikaanse LNG-schepen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vergeleken met een week geleden staat de gasprijs wat hoger, maar vergeleken met de herfst is de prijs lager Op woensdag 20 december werd gas voor €33.52 per megawattuur verhandeld. Een week later (op 27 december) steeg de gasprijs tot €36,05.

Gunstig weer zorgde in aanloop naar de kerst voor druk op de gasprijs. De dagen voor kerst waren nat met relatief zachte temperaturen. De verwachting is dat een vergelijkbaar weerpatroon ook in het begin van het nieuwe jaar voortzet. Door het warme weer zijn de Europese gasreserves nog altijd zeer goed gevuld. De vulgraad van de Europese Unie ligt op het moment op 87,1%. De Nederlandse gasreserves liggen met 83% onder het Europese gemiddelde. Daar staat tegenover dat de Duitse reserves nog boven de 90% staan.

De recente stijging is volgens marktanalisten het gevolg van de aanvallen in de rode zee. Verschillende Qatarese LNG-tankers met de bestemming Europa hebben aangegeven niet meer door de rode zee te willen varen. Analisten schatten in dat in 2023 zo'n 4% tot 8% van de wereldwijde LNG door de rode zee werd vervoerd. Volgens analisten kan omvaren via Kaap de Goede Hoop voor LNG-schepen zomaar 22 dagen langer duren. Dit is bijna 145% langer dan normaal. De langere vaartijd zorgt in combinatie met een lage Europese LNG-prijs voor druk op de markt.

De Aziatische LNG-prijs waarmee de Europese constant wedijvert, daalde tot $11,90 per mmBtu. De Europese prijs staat daar nog fors onder. Volgens databureau Spark Commodities ligt de prijs voor Europese LNG van slechts $10.206 per mmBtu. Door de lage prijs is het voor Amerikaanse LNG-schepen aantrekkelijker om naar Azië te varen. Als gevolg hiervan anticipeert de markt op lagere Europese importen.

Elektriciteitsprijs daalt door kerst
Ondertussen is de elektriciteitsmarkt in vakantiemodus. Op donderdag 20 december werd elektriciteit voor €72,42 per megawattuur verhandeld. Op donderdag 24 december daalde de prijs op de Epex naar €3,33. Op woensdag 27 december staat de elektriciteitsprijs nog altijd aan de lage kant, bij een notering van €63,96.

De voornaamste reden voor de lage prijs is de lagere vraag naar stroom. Tussen kerst en oud en nieuw schakelt de industrie een paar versnellingen terug, waardoor de elektriciteitsprijs behoorlijk daalt. Rond kerst bereikt de productie zijn dieptepunt. Met name daardoor viel de prijs rond de kerstdagen nog wat steviger terug.

Harde wind zorgt daarnaast voor een flinke daling van de elektriciteitsprijs. Rond de kerst was de wind constant sterk met toppen van windkracht vijf en heel de periode zorgden stevige windstoten voor flinke pieken in de productie. Omdat de pieken zich redelijk egaal over het land verspreidden, was de gehele productie van windenergie echter behoorlijk constant. Samen met het lage verbruik kwam het aandeel aan windenergie uit op 53,7%. Daarnaast werd er nog zo'n 2,8% aan zonne-energie geproduceerd, waardoor het aandeel aan gratis stroom uitkomt op 56.5%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden