Shutterstock

Analyse Energie

Vulvoorraden drukken gasprijs verder omlaag

20 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De daling van de gasprijs zette deze week weer fors door. Goedgevulde gasreserves en meevallers rondom verstoringen van de Noorse gastoevoer zorgden voor een forse daling. Opmerkelijk genoeg zorgen werkzaamheden aan een Noorse verwerkingscapaciteit niet voor grote schommelingen. Ook de elektriciteitsprijs noteert fors lager door de daling van de gasprijs.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op dinsdag 13 februari stond de TTF op €25,44 per megawattuur. Op maandag 19 februari daalde de prijs tot €23,76.

Daarmee staat de gasprijs op het laagste punt sinds begin juni 2023. Analisten schrijven de lage prijs toe aan een overaanbod van gas. Hierbij doelt men vooral op de goedgevulde gasreserves. Gemiddeld gezien zijn de gasreserves nog voor 64,5% gevuld. Dit is de hoogste vulgraad sinds 2011. De cruciale Duitse vulgraad zit daar met 71,5% nog altijd ruim boven. Wel blijft de Nederlandse reserve achter op het gemiddelde. De gemiddelde vulling is op het moment 59%. Voor het eerst deze winter duikt de vulgraad daarmee onder de target van de Nederlandse Gasunie van 60%.  

Daarnaast stijgt ook de Noorse toevoer. Dit nadat een verstoring van de Noorse gasvoorziening mee bleek te vallen, zo vertelt een analist van Engie. Vrijdag 16 februari werd de capaciteit van een verwerkingscapaciteit in Kollsnes verlaagd, na een brand bij een raffinaderij in een nabijgelegen stad Mongstad. Wel staat daar tegenover dat Kaarstoe verwerkingsfaciliteit tot en met eind april zo'n 12,1 miljoen kubieke meter per dag minder levert. Door de hoge vulgraad heeft de verstoring nog geen effect op de gasprijs. Volgens de analist bestaat het risico zou Europa afhankelijker wordt van de LNG-markt. Dit zou voor een stijging van de gasprijs kunnen zorgen, maar op het moment is dit nog niet in de koers van de TTF terug te zien.

Elektriciteitsprijs volgt gasprijs
De prijs van elektriciteit was deze week relatief constant. Dinsdag 13 februari stond de prijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €72,09 per megawattuur. Op zondag 18 februari bereikte de EPEX de laagste prijs, bij een stand van €55,87.

De opbrengsten uit hernieuwbare bronnen waren bescheiden. In totaal werd 27,5% van alle Nederlandse stroom door windturbines opgewekt. Tel daarbij 6,9% aan zonne-energie op en het totaal aan 'gratis' hernieuwbare energie komt gezamenlijk uit op 34,4%. Daarmee is het percentage aan zonne- en windenergie aan de lage kant. Een week eerder kwam dat percentage 46,2%. Toch liggen de stroomprijzen grosso modo onder de prijzen van vorige week. Ondanks hogere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen kwam de elektriciteitsprijs alleen maandag 5 en dinsdag 6 februari onder de prijzen van deze week uit.

Hierbij is duidelijk het effect van de lagere gasprijs zichtbaar. Als gevolg van de lage opbrengsten uit gas zonne- en windenergie werd 39,1% van de elektriciteit door gascentrales opgewekt. In week vijf lag het percentage aan gas met 37,5% iets lager. Toch was de prijs van elektriciteit vorige week door de hoge stand van de TTF vijf van de zeven dagen hoger dan de week daarvoor. Op maandag 29 januari stond de TTF op €28,17, maar maandag 19 februari was de gasprijs met maar liefst 16,7% gedaald.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden