Shutterstock

Analyse Energie

Irak produceert meer en zet quotum OPEC onder druk

22 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De olieprijs is deze week licht gestegen. Dit komt deels door een lager olieaanbod, al zijn de lagere targets van de OPEC geen zekerheid meer nu Irak meer dan afgesproken heeft geproduceerd. Daarnaast zorgen geopolitieke spanningen nog altijd voor een hogere olieprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is deze week licht toegenomen. Op donderdag 15 februari werd Brent-olie voor $82,86 verhandeld. Tot en met maandag 19 februari zat de olieprijs in de lift, bij een stand van $83,56. Daarna zakte de prijs weer iets. Donderdag 22 februari werd olie voor $83,27 verhandeld.

Verschillende verstoringen zetten het aanbod onder druk. Twee raffinaderijen in de Verenigde Staten hebben de productie op het moment naar beneden bijgesteld. Zo produceert BP tot en met maart zo'n 435.000 vaten per dag minder in Indiana. Daarnaast zorgden weersomstandigheden ervoor dat een productiefaciliteit van TotalEnergies in het Texaanse Port Arthur het werk tot een minimum moest beperken. Normaal gesproken produceert de faciliteit rond de 228.000 vaten per dag. De Russische productie zorgt daarnaast voor een fors lager aanbod. Die is inmiddels onder de beoogde verlaging van 500.000 vaten ruwe olie gevallen. De productie van de Russische raffinagesector is met 7% gedaald na verschillende drone-aanvallen op de Russische olie-industrie.

Op het moment wachten investeerders vooral op de volgende bijeenkomst van de OPEC. Het oliekartel heeft de olieproductie voor het eerste kwartaal van 2024 met 2,2 miljoen vaten per dag verlaagd. Onder investeerders heerste de vraag of de lagere targets gehandhaafd worden. Aan de ene kant is de olieprijs aan de lage kant, waardoor het voor het kartel aantrekkelijk blijft om de targets laag te houden. Toch is het de vraag of het haalbaar is om de huidige targets overeind te houden. Naar verluidt heeft de een na grootste producent van het kartel, Irak, zich niet aan de targets gehouden. In totaal pompte Irak 4,19 miljoen vaten per dag op. Dat is 190.000 vaten boven het quotum van 4 miljoen vaten.     

Geopolitieke spanningen
Daarnaast zorgen geopolitieke spanningen nog altijd voor problemen. Hoewel vrijwel alle grote geopolitieke spelers Israël tot een staakt-het-vuren manen, geeft Israël aan de oproep geen gehoor. Dat heeft aangegeven dat de oorlog niet beëindigd kan worden voor alle gijzelaars vrij zijn. Als de gijzelaars niet voor die tijd bevrijd zijn, zal Israël Rafah binnen vallen. Volgens Israël is de stad het laatste bolwerk van Hamas.

Ondertussen blijft de situatie in de Rode Zee voor problemen zorgen. Afgelopen maandag (19 februari) vielen de Houthi-rebellen twee Amerikaanse schepen met drones aan. Dinsdag volgde een aanval op een Brits schip en een vermeend Israëlisch schip. In de praktijk voer het schip volgens het Britse maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey onder Liberiaanse vlag. Daarnaast zijn de Houthi's er dinsdag in geslaagd om een Amerikaanse drone bij de Jemenitische havenstad Hodeidah uit de lucht te schieten.

Ondertussen beweegt de dieselprijs in tegenovergestelde richting. Op donderdag 15 februari werd diesel voor €136,08 per 100 liter verhandeld. Op woensdag 21 februari was de prijs van diesel gedaald tot €133,61.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden