Shutterstock

Analyse Energie

Gas- en stroomprijs blijven stijgen

5 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De gasprijs steeg afgelopen week licht. Een grotere vraag en angst voor een lager aanbod zorgden voor de stijging. Daarnaast nam de elektriciteitsprijs wat toe door een lagere productie van hernieuwbare energie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week licht gestegen. Op dinsdag 27 februari werd gas voor €24,48 per megawattuur verhandeld. Daarna steeg de prijs licht. Op maandag 4 maart steeg de prijs op de TTF naar €25,85.

Hoewel de gasprijs weer 12,7% hoger staat dan rond het dieptepunt van €22,93 op 23 februari, is de gasprijs vergeleken met de laatste twee jaar fors lager. Vorig jaar lag de prijs van gas rond deze tijd van het jaar ondanks een zachte winter en goedgevulde reserves nog boven de €50. De gasprijs is sinds die tijd in andere woorden grofweg gehalveerd. Over een korte periode genomen zorgen hoge vulgraden. Op het moment zijn de eerste reserves voor 62,12% gevuld. In Duitsland zijn de reserves nog voor 69% gevuld. Over een langere periode is er ook duidelijk meer rust, aangezien de effecten van de gascrisis vooralsnog meevielen.

Vraag en aanbood stuwen prijs omhoog
De stijging van de prijs is opmerkelijk genoeg een directe reactie op de lagere prijzen van de laatste weken. Door de lage gasprijs stijgt de vraag. Met name voor het opwekken van elektriciteit wordt meer gas verbruikt. Om de CO2-emissies te verlagen is Duitsland de laatste jaren overgestapt van het opwekken van elektriciteit uit kolencentrales op gascentrales. Door de hoge gasprijzen vorig jaar is het normaler geworden om de oude kolencentrales weer te benutten. Door de lage gasprijs wordt het echter weer aantrekkelijker om het aandeel van kolen te verlagen. Reuters meldt dat het begin vorige week zelfs goedkoper was om elektriciteit op te wekken uit gas dan uit kolen. Door het hogere verbruikt stijgt de vraag echter weer.

Daarnaast staat het LNG-aanbod onder druk. De LNG-aanvoer vanuit de grote Amerikaanse exportfaciliteit Freeport is namelijk nog steeds beperkt. Dit zorgt voor flink wat angst op de gasmarkt, aangezien de Verenigde Staten ongeveer twee derde van hun LNG naar de Europese Unie uitvoeren. Daarnaast zorgt de lage Europese gasprijs ervoor dat meer Amerikaans gas op de Aziatische markt wordt verhandeld. In januari werd nog 17% van het Amerikaanse LNG op de Aziatische markt afgezet. In februari steeg het percentage tot 25%.

Elektriciteitsprijs blijft behoorlijk stabiel
De elektriciteitsprijs was deze week behoorlijk stabiel. Op donderdag 29 februari werd elektriciteit voor de laagste prijs verhandeld. Op die dag was de prijs €64,10 per megawattuur. Op maandag 4 maart was de prijs het hoogste, bij een stand van €75,91.

Daarmee steeg de prijs ten opzichte van vorige week. Voor een deel is de hogere elektriciteitsprijs het gevolg van de stijgende gasprijs, maar dominanter is het veranderde patroon uit hernieuwbare bronnen. Een lagere productie van vrijwel gratis zonne- en windenergie heeft zijn impact op de markt. Vorige week werd 47,1% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt. De week ervoor lag dat percentage op 52,5%, een relatief klein verschil van 5,4%-punt.

Belangrijker wellicht is dat de verhouding van de twee hernieuwbare bronnen verandert. Vorige week werd 34,6% van de Nederlandse elektriciteit opgewekt door windturbines. Dat is fors lager dan de 45,6% van de week ervoor. Wel werd dat gecompenseerd door een groter aantal zonuren. Het aandeel van zonne-energie steeg van 6,9% tot 12,5%. Dit is een min of meer gebruikelijke omslag voor de tijd van het jaar. In het voorjaar stijgt het aantal zonne-uren en daalt de windkracht. Het gevolg hiervan is dat de productie uit hernieuwbare bronnen minder stabiel wordt. Waar stevige wind vaak relatief stabiel is, zorgt zonne-energie voor forse pieken overdag.

Exporten nemen weer toe
Het gevolg hiervan is dat elektriciteitsprijzen 's avonds duur zijn, maar in de middag fors dalen. Vaak zijn de prijzen zelfs negatief. Ondanks een hoog aantal zonne-uren bleven de stoomprijzen redelijk overeind. Zo voorzagen zonnepanelen op zaterdag 2 maart in meer dan de totale Nederlandse stroomvraag. Door grootschalige exporten bleef de dagprijs ruim boven de €0 en werden zelfs gas- en kolencentrales centrales benut.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden