Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs in kalm vaarwater door ruim aanbod

14 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De oliemarkt verkeert op het moment in rustig vaarwater. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zorgt een groot aanbod op het moment voor rust. Al zorgde een forse daling van de Amerikaanse reserves woensdag 13 maart voor een flinke stijging.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oliemarkt was het grootste deel van de week vrij stabiel, tot woensdag 13 maart toen de prijs met ruim 2% toenam. Op donderdag 7 maart werd olie voor $82,96 per vat verhandeld. Daarna daalde de prijs tot woensdag 10 maart, toen olie de olieprijs tot $81,92 afnam. Op woensdag 13 maart bereikte olie de hoogste punt van de week, $83,88.

De stabiliteit op de markt is vooral toe te schrijven aan het aanbod, zo blijkt uit het laatste rapport van het Internationaal Energieagentschap. Het agentschap verwacht dat dat de situatie voorlopig niet verandert. Ondanks de lagere targets van de OPEC verwacht het IEA dat de productie in 2024 tot een recordniveau van 103,8 miljoen vaten per dag groeit. Het agentschap constateert dat de markt op het moment aan de ruimte kant is. Met name op de Amerikaanse markten is het aanbod sterk, zo stelt het IEA vast.

De groei is voornamelijk toe te schrijven aan groei van de productie in de Verenigde Staten, Brazilië en Guyana. Ondertussen houden de OPEC-landen de productie namelijk juist laag. Daar bovenop houden Rusland en Saudi-Arabië een verlaagde target van 2,3 miljoen vaten per dag aan. De verwachting van de markt is dan ook dat deze landen de lagere targets zullen handhaven. Toch blijkt de samenwerking binnen het kartel niet waterdicht. De productie van het op een na grootste OPEC-land Irak ligt namelijk nog altijd boven de afgesproken targets.

Lagere vraag
Daar komt bovenop dat de vraag minder snel begint te groeien. In 2023 nam de wereldwijde olievraag nog met 2,3 miljoen vaten per dag toe. Dat was fors onder de verwachtingen van het Internationaal Energieagentschap, maar volgens het IEA neemt de vraag in 2024 wederom minder sterk toe. De organisatie vertelt tegen Reuters dat de vraag met 1,2 miljoen tot 1,3 miljoen vaten per dag stijgt.

De stijging van donderdag 13 maart wordt door analisten vooral toegeschreven aan nieuwe data van het Amerikaanse Petroleum Instituut (API). Het instituut maakte namelijk bekend dat de Amerikaanse industriële reserves deze week met 5,5 miljoen vaten zijn gedaald. Dit is een bovengemiddelde afname. De impact is extra groot, aangezien de reserves voor het eerst in zeven weken afnamen. Omdat de afname zich moeilijk liet voorspellen, blijkt de impact van de daling fors. De markt wacht op het moment af of het Amerikaanse Energie Agentschap de bevindingen van het API bevestigt.

De prijs van diesel is deze week licht gedaald. Op donderdag 7 maart was de prijs voor 100 liter €131,13. Vrijdag 9 maart steeg de dieselprijs tot €131,95. Daarna daalde de prijs van diesel weer, met op dinsdag 11 maart een laagste punt van €130,35.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden