Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs weer in de lift door escalatie Midden-Oosten

4 April 2024 - Matthijs Bremer

De olieprijs heeft deze week een forse stap omhoog gezet. Met name de Israëlische aanval op een Iraans consulaat in Damascus zorgt voor de stijging. Al gaf nieuws over sterke economische resultaten in China en de Verenigde Staten daar de ruimte voor.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van olie heeft een forse stap naar boven gezet. Op donderdag 3 april werd olie voor $87 per vat verhandeld. Daarna steeg de olieprijs constant, tot een niveau van $89,81.

Daarmee heeft de olieprijs het hoogste punt sinds medio oktober bereikt. Met name geopolitieke spanningen zorgen voor momentum. Zo blijft Oekraïne doorgaan met droneaanvallen op de Russische oliesector. Maar het meeste aandacht gaat uit naar de kans dat het conflict in het Midden-Oosten escaleert. Volgens Iran heeft Israël het Iraanse consulaat in het Syrische Damascus gebombardeerd. Daarbij is een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen.

Israël geeft aan in principe niet te reageren op geruchten over de aanval, maar laat aan de andere kant wel weten geen ambassade maar een militaire faciliteit aan te hebben gevallen. In de New York Times bevestigen vier anonieme officieren echter dat Israël achter de aanval zit. Iran heeft aangegeven wraak te nemen. Dit wakkert de angst aan voor een breder conflict in het Midden-Oosten. Tegelijk zijn zelfs de meest trouwe bondgenoten van Israël niet te spreken over de gebeurtenis. Iran heeft een forse wraakactie aangekondigd. Het mag duidelijk zijn dat een forse escalatie op de loer ligt, waarmee de leveringszekerheid van olie in het geding komt.  

De Amerikaanse president Joe Biden gaf aan dat er snel een onderzoek moet komen naar de aanval en dat de conclusies van dat onderzoek publiek moeten worden gemaakt. Daarbij slaat de president een bijzonder kritische toon aan over de hele operatie. Met name van de hoeveelheid hulpverleners die bij het conflict zijn omgekomen spreekt Biden schande. Hoewel de Amerikaanse president kritisch is, achten analisten de kans zeer klein dat de Verenigde Staten Israël laten vallen bij een eventueel conflict. Mocht een volwaardige oorlog ontstaan tussen Israël en Iran, dan is Amerikaanse inmenging ondanks de kritische houding niet uit te sluiten.

Wereldeconomie loopt beter
Overigens is de geopolitiek niet de enige oorzaak van de stijging. Sterkere economische resultaten geven de olieprijs de ruimte om fors op de geopolitieke situatie te reageren. Uit onderzoek van S&P Global blijkt dat de Amerikaanse inkoopmanagersindex PMI in maart positief uitvalt. In februari kwam de PMI op 52,2 uit. Voor de wereldeconomie is dit een gunstig signaal, want een PMI van boven de 50 duidt op stijging van industriële activiteiten. Daarmee groeit de Amerikaanse industriële activiteit voor de derde maand op rij.

Ondertussen neemt ook de industriële activiteit in China het sterkst in dertien maanden toe. In maart was de PMI van China volgens data van het Chinese statistiekbureau 50,8. De verwachting van de markt was een lichte krimp en een PMI van 49,9, zo blijkt uit een poll van Reuters onder economen.   

De prijs van diesel zet een forse stap naar boven. Op donderdag 28 maart werd diesel voor €132,10 per 100 liter verhandeld. Daarna steeg de prijs van diesel fors tot €134,85.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden