Inside: Rentemarkt

Fed hint op renteverhogingen of toch niet?

3 April 2017 - Edin Mujagic

De Fed, de Amerikaanse centrale bank, krikte de officiële rente in maart omhoog. In december deden zij dat ook al. Toen beloofde de bank dat geld lenen 3 keer duurder zou worden. Nu de rente in maart verhoogd is, moeten er dus nog 2 verhogingen volgen. Echter, enkele leden van het rentecomité laten een ander geluid horen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric Rosengren, de baas van de regionale centrale bank in Boston, zei in een toespraak de rente dit jaar nog 3 keer te willen verhogen. Zijn collega uit San Fransico ging niet zo ver, maar liet weten 'het niet uit te willen sluiten dat de rente dit jaar meer dan 3 keer omhoog zal gaan'. 

De Fed wil de markt niet verrassen

Hints om verwachtingen aan te passen
Zijn deze uitspraken bedoeld om de markt voor te bereiden op meer renteverhogingen dan de markt inprijst? De Fed wil doorgaans voorkomen dat de bank de markt verrast. Daarom laat zij, ruim voordat de bank iets doet met de rente, voldoende hints achter. De markt kan zijn verwachtingen daarop aanpassen. Daardoor hoopt de bank een schokreactie te vermijden wanneer de rente daadwerkelijk wordt verhoogd. 

Interpretatie niet altijd correct
Het is goed voor te stellen dat meerdere mensen de geluiden, zoals hierboven genoemd, op die manier interpreteren. Echter, die interpretatie is niet altijd correct. 

De Presidenten van de regionale centrale banken zijn veel eerder te porren voor renteverhogingen dan het dagelijkse bestuur in Washington. Dat is erg belangrijk om te weten. De verklaring hiervoor is ook simpel. Bij langdurige lage rentes klimt de inflatie flink omhoog. Wall Street heeft daar, over het algemeen, weinig last van. Soms hebben ze er zelfs baat bij. Echter, hoe anders is het voor de inwoners van het agrarische deel van de VS. Dat betreft ook alle andere delen van het land, behalve de beurs. De Amerikanen noemen dat ook wel Main Street, om zo het verschil met Wall Street duidelijk te maken.

Main Street heeft veel last van een stijgende inflatie

Main Street heeft er juist veel last van wanneer de inflatie klimt. Dat is de reden dat de regionale centrale banken, historische gezien, de rente veel eerder en sneller willen verhogen dan hun collega's in Washington. 

Esther George, de baas van de regionale centrale bank in St. Louis, heeft bij veel renteverlagingen van de Fed tegen gestemd. Elke keer dat het rentecomité besloot de rente laag te houden, stemde George als enige comitélid tegen en gaf aan de rente juist te willen verhogen. 

Comitéleden uit regio's in minderheid
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de comitéleden die uit de regio's komen een minderheid vormen in het rentecomité. De geluiden, van de Fed die de rente nog 3 keer wil verhogen, moeten we te snel opvatten. Dat geldt namelijk alleen als alle comitéleden uit de regio's de officiële rente sneller willen verhogen.

Echter, dat is niet het geval. Het regionale monteraire opperhoofd uit Atlanta liet eerder deze week al weten nog 2 renteverhogingen prima te vinden.

Mening (vice-)voorzitter nog altijd belangrijk
Tot slot is er nog een derde feit wat zeer relevant is in dit opzicht. Hoewel de markten aandachtig luisteren als iemand van het rentecomité spreekt, leert de ervaring dat ze vooral veel waarde hechten aan de mening van de voorzitter en de vice-voorzitter. 

Voorzitter Janet Yellen heeft nog niets gezegd

Stan Fisher, de vice-voorzitter van het rentecomité van de Fed, gaf onlangs aan 2 renteverhogingen in de loop van het jaar 'zo ongeveer goed' te vinden. De voorzitter, Janet Yellen, heeft nog niets gezegd. Dat spreekt de verwachting, om de rente nog 2 keer duurder te maken, tegen. 

Al met al kunnen we de geluiden uit Boston dus gewoon negeren. Het wordt pas anders als veel meer regionale banken dat geluid laten horen. Daar is momenteel nog geen sprake van. Ook als de voorzitter hetzelfde geluid laat horen, moeten we de zaak serieus gaan nemen. Dat is nu nog niet gebeurd. Vandaar dat de verwachting van 2 renteverhogingen dit jaar het maximum is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden