Inside: Rentemarkt

VS dwarsboomt plannen OPEC

10 Maart 2018 - Wouter Baan

De olieprijs staat onder druk door de oplopende voorraden in de Verenigde Staten (VS). De productie van schalie-olie in het land is opnieuw opgeschroefd, waardoor de voorraden met de dag verder oplopen. Dit terwijl de OPEC-landen juist streven naar een productiebeperking.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) maakte woensdag 7 maart bekend dat de olievoorraden in de VS met 2,4 miljoen vaten zijn opgelopen. Dit nadat de voorraad de week daarvoor ook al met 3 miljoen vaten toenam. Deze stijging is groter dan analisten aanvankelijk hadden voorspeld.

Amerikaanse productie verder omhoog
De EIA zei eerder deze week dat de Amerikaanse olieproductie dit jaar toeneemt tot 1,4 miljoen vaten per dag. Terwijl de OPEC-landen en Rusland juist onderling afgesproken hebben om de olieproductie in 2018 te beperken, zet de VS (zelf geen lid) de oliekraan juist verder open. Ook de Canadese en Braziliaanse olieproductie neemt toe.

Vanaf 2030 wordt gevreesd voor een olietekort 

Analisten denken dat de productiebeperking van de OPEC, om zodoende hogere olieprijzen te realiseren, door de VS wordt tenietgedaan. Ondertussen kijkt de olieprijs sinds eind januari overwegend naar beneden. De prijs van Brent-olie sloot donderdag 8 maart op $63 per vat, nadat de notering begin 2018 nog boven de $70 stond. Verdere prijsdalingen liggen naar verluidt in het verschiet.

Op de langere termijn (2030) wordt echter gevreesd voor een tekort aan olie. Zo heeft Fatih Birol (voorzitter EIA) laten weten dat er momenteel veel te weinig wordt geïnvesteerd in toekomstige productiecapaciteit.

Staaloorlog VS
De aangekondigde importtarieven op staal (25%) en aluminium (10%) in de VS doen de olieprijs waarschijnlijk ook geen goed. Nu de Amerikaanse president Donald Trump zijn plannen definitief heeft doorgevoerd, kan dat de wereldeconomie een knauw geven. De olieprijs is doorgaans sterk gerelateerd aan de economische conjunctuur in de wereld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden