Inside: Rentemarkt

De Fed hint op 3 renteverhogingen

22 Maart 2018 - Edin Mujagic

De Amerikaanse centrale bank (de Fed) heeft woensdag 21 maart besloten om de officiële rente in de Verenigde Staten (VS) met 25 basispunten te verhogen. Daarnaast heeft het rentecomité sterk gehint dat de rente dit jaar nog 3 keer verhoogd zal worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Of de soep echt zo heet gegeten wordt, is echter nog maar de vraag. De kersverse voorzitter van de bank (Jerome Powell) zal daarvoor de doorslag geven. Een combinatie van het nieuwe rentepad van de Fed en de persconferentie van Powell wijst aan dat Powell zal bepalen hoe die monetaire soep gegeten gaat worden.

Officiële rente verhoogd
Het rentecomité van de Fed heeft de officiële rente verhoogd met 25 basispunten. Dat de Amerikaanse economie goed draait en goed zal blijven draaien, was de reden daarvoor. De Fed is beter gemutst over de economie en dat komt vooral door de recent aangekondigde belastingverlagingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die verlagingen zullen de economische groei in 2018 en 2019 ten goede komen.

Het was verwacht dat de Fed de rente zou verhogen

Dat de Fed de rente zou verhogen, was wat de markt had verwacht. Uit het 'dot plot' (een overzicht van het aantal te verwachten renteverhogingen) en de persconferentie kunnen een aantal interessante conclusies trekken.

Meer verhogingen
Om te beginnen laat het 'dot plot' zien dat het comité 3 renteverhogingen in 2019 wenselijk vindt. Dat is 1 meer dan dat de leden in december lieten doorschemeren. Daarnaast waren ze van mening dat er in 2020 1,5 renteverhogingen nodig waren (dat kan eigenlijk niet, maar het was wel het resultaat van het 'do plot'), maar dat zijn er inmiddels 2 geworden.

Voor 2018 blijven voorlopige 2 renteverhogingen staan, maar dat verhult het feit dat het gemiddelde behoorlijk is gestegen. Het scheelde namelijk heel weinig of het 'dot plot' had nog 3 verhogingen voorspeld. Van de 15 leden gaven 8 aan dat zij 3 (of minder) renteverhogingen in 2018 nodig achten. Daarbij gaven 7 anderen aan dat er ministens 4 verhogingen nodig zijn. 

Met het opkrikken van de rente zijn dat er dus nog 3 tussen nu en het einde van het jaar. Kortom: had 1 van de comitéleden in totaal 4 renteverhoging ingetekend, dan zag het gemiddelde van het 'dot plot' er totaal anders uit. De vraag is natuurlijk of het een kwestie van tijd is, voordat het gemiddelde naar 4 klimt. Dat zou in juni kunnen gebeuren.

Opmerkingen van Jerome Powell
Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat wanneer de economie blijft draaien zoals deze dat nu doet, de Fed in juni niet alleen de rente zal verhogen. Dan zou zij namelijk ook kunnen aankondigen dat het belangrijkste rentetarief in de VS in de tweede helft van het jaar kan aantrekken.

Ik verwacht niet dat de bank het lenen van geld nog 3 keer duurder zal maken. De reden daarvoor schuilt hem in een aantal opmerkingen van Jerome Powell. Hij zei bijvoorbeeld dat de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt zal toenamen wanneer er een "noemenswaardige stijging van de lonen" zichtbaar wordt. Kortom: Powell vindt dat de arbeidsmarkt momenteel nog niet te krap is. Dat is belangrijk, omdat dit betekent dat meer renteverhogingen niet nodig zijn.

Geen aanwijzingen voor inflatiestijging

Fed-voorzitter Powell merkte tevens op dat er niets in de economische cijfers te zien is wat op een versnelling van de inflatiestijging wijst. Aangezien het bestrijden van te hoge inflatie voorop staat en de inflatie momenteel te laag is, kunnen we ook die opmerking vertalen in het feit dat het vaker verhogen van de rente onnodig is.

Groep van maximaal 3 keer
Die opmerkingen zijn zeer belangrijk, omdat die duidelijk aangeven dat Powell in de groep valt die vindt dat de rente dit jaar maximaal 3 keer omhoog moet. Dat is cruciaal, omdat het nauwelijks voorkomt dat de voorzitter overstemd wordt. Op de markten zou men hierdoor ook meteen concluderen dat hij er niet meer toe doet. Vandaar dat bij een tweedeling binnen het comité, de voorzitter de koers doorgaans bepaalt.

Als de Fed-voorzitter bij de eerdergenoemde tweedeling in de groep van 'maximaal 3 verhogingen' zit, dan is de kans groot dat de rente niet vaker omhoog zal gaan. Tenzij hij zijn mening herziet. Of dat het geval zal zijn, zullen we in juni zien. Zoals de zaken er nu voor staan, gaat de Fed de rente dit jaar nog 2 keer verhogen; te beginnen in juni.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden