Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers

Nederlandse boer leent steeds minder bij Rabobank

14 Februari 2019 - 2 reacties

Rabobank heeft steeds minder krediet uitstaan bij agrarisch ondernemers in Nederland. Het aantal leningen aan boeren en tuinders is vorig jaar met 3% gekrompen tot €26,1 miljard. Daarentegen ziet Rabobank de internationale investeringen in de food- en agrisector juist groeien. Zo blijkt uit de jaarcijfers die Rabobank donderdag 14 februari heeft gepubliceerd.

Rabobank rapporteert over 2018 een winst van €3 miljard, wat een groei is van 12% ten opzichte van 2017. Wiebe Draijer, de CEO van Rabobank, is tevreden met dit resultaat. "Het was een goed jaar. Er ligt nu een gezond fundament voor de coöperatieve bank van de toekomst. Dat is ook nodig, gezien de uitdagingen in de samenleving. Het wereldvoedselvraagstuk, de uitdagingen van het klimaatakkoord van Parijs en de landbouw- en energietransitie in Nederland vragen om een gezonde en betrokken coöperatieve bank", zo laat de topman in een verklaring weten.

Strenge eisen
De kredietverlening van Rabobank aan agrarisch ondernemers krimpt al jaren geleidelijk, met enkele procenten per keer. Daarentegen is de bank (met 80%) nog altijd de marktleider op dit gebied. Enkele oorzaken voor deze daling zijn: de strenge eisen die het sinds enkele jaren hanteert, de daling in het aantal agrarische bedrijven en de lage investeringsdrang in de sector.

In de totale Nederlandse food- en agrisector, wat inclusief agribusiness is, heeft Rabobank vorig jaar wel meer geïnvesteerd. De bank had aan het einde van het jaar voor €38,1 miljard aan kredieten uitstaan, wat een plus van 3,3% ten opzichte van 2017 is.

Internationale groei
Internationaal gezien groeit de bank op agrarisch gebied echter een stuk sterker. Rabobank is op agrarisch gebied onder meer actief in Oceanië en Noord-Amerika en had in 2018 buiten Nederland voor €65 miljard aan krediet verleend. Dat is een groei van 6,7% vergeleken met 2017. Hierdoor komt de totale kredietportefeuille voor de totale food- en agrisector van Rabobank uit op €103,1 miljard, een toename van 5,4%. Daarmee beslaat deze sector precies 25% van de totale kredietportefeuille (€416 miljard), wat 1 procentpunt meer is dan in 2017.

Een gedeelte van deze agrarische kredieten bestaan uit de zogeheten 'droogteleningen', meldt Rabobank. "In Nederland, en daarbuiten, zijn de akkerbouwers, melkveehouders en tuinbouwers in 2018 getroffen door de aanhoudende droogte. Rabobank helpt haar Nederlandse klanten onder meer met een 'droogtelening'. Ook boeren in onder andere Californië en Australië kunnen in moeilijke tijden, als gevolg van droogte, op Rabobank rekenen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
EWA NEJMAN 2 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881351/nederlandse-boer-leent-steeds-minder-bij-rabobank]Nederlandse boer leent steeds minder bij Rabobank[/url]
Hallo Heeft u een lening, persoonlijke lening of zakelijke lening nodig? Wij zijn een wettige en geaccrediteerde geldschieter, met een zeer lage rente. Terugverdientijd van 1 - 25 jaar. Minimumleningbedrag $ 1.000 tot $ 100.000.000,00 rentepercentage 2% per jaar Neem voor meer informatie en verwerking contact met ons op via E-mail: ewanejman1965@gmail.com
WhatsApp: +33 756875115
EWA NEJMAN 4 Maart 2019
Hallo Heeft u een lening, persoonlijke lening of zakelijke lening nodig? Wij zijn een wettige en geaccrediteerde geldschieter, met een zeer lage rente. Terugverdientijd van 1 - 25 jaar. Minimumleningbedrag $ 1.000 tot $ 100.000.000,00 rentepercentage 2% per jaar Neem voor meer informatie en verwerking contact met ons op via E-mail: ewanejman1965@gmail.com
WhatsApp: +33 756875115
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melkveehouderij

Rabobank: melkprijs blijft kunstmatig op niveau

Nieuws Financieel

Rabobank houdt zorg over verdienmodel boeren

Interview Rabo Food Forward

'Geloof in jezelf en pak je kansen als ondernemer'

BB TV Danielle Duijndam

'Hoge zuivelprijzen zijn een blijvertje'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox