Shutterstock

Nieuws Stichting Agri Facts

STAF springt in de bres voor vleesconsumptie

5 Maart 2019 - Tim Roetman - 3 reacties

Stichting Agri Facts (STAF) beschuldigt de True Food Price Coalition, wat voorheen de Animal Protein Reduction Coalition was, van het verspreiden van leugens. De organisatie vraagt daarom binnen 2 weken om een rectificatie.

Volgens STAF zet de True Food Price Coalition een verkeerd en vertekend beeld neer van de CO2-uitstoot als gevolg van vleesproductie. De True Food Price Coalition publiceerde onlangs een factsheet, waarin de impact van 1 vleestax van €2 per kilo vlees beschreven staat. Daarin zegt het dat de vleesproductie zorgt voor een reductie van broeikasgasuitstoot en het waterverbruik.

Het bovenstaande is niet per se onjuist, maar de organisatie beweert ook dat een afname in de vleesconsumptie (-18%) voor 2 miljard kilo minder broeikasgassen zorgt. Daarnaast zegt het dat er dan 20 miljard liter water wordt bespaard. Deze gegevens zijn volgens STAF wel overdreven.

Vertekend beeld
In deze berekeningen is de True Food Price Coalition uitgegaan van een consumptie van 40,15 kilo per jaar. Dit zijn de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vervolgens heeft het de cijfers vermenigvuldigd met het aantal inwoners in Nederland (17,3 miljoen), waardoor ook babies, kinderen, vegetariërs, veganisten en hoogbejaarden meegeteld zijn. Echter, die groepen zijn in de cijfers van het RIVM juist buiten beschouwing gelaten. 

Daarnaast wordt de afname in de vleesconsumptie niet gecompenseerd door andere voedingsmiddelen. Volgens Stichting Agri Facts stijgt het waterverbruik namelijk wanneer 1 persoon een 'evenwichtig vegetarisch' dieet adopteert. Daarom zegt STAF dat de True Food Price Coalition de broeikasgasuitstoot met 40% overschat, en dat er geen sprake is van waterbesparing bij 18% minder vleesconsumptie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Ton Westgeest 5 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881570/staf-springt-in-de-bres-voor-vleesconsumptie]STAF springt in de bres voor vleesconsumptie [/url]
Goed zo STAF.....onzin kunnen we zelf wel verkopen!
Met deze negatieve onzin, zijn ze het publiek aan het hersenspoelen....... Die op hun beurt bang gemaakt worden door linkse rakkers, en de politiek die er stemmen mee willen winnen!
Klimaatverandering, opwarming van de aarde, CO2 en broeikasgas net als de zure regen en de Ozonlaag onzin, in de jaren tachtig, waar je nu niets meer van hoort.
Het zou beter zijn het eerst eens goed te onderzoeken alle belangrijke bouwstenen die in vlees zitten, of we wel zonder kunnen. Ja de farmaceutische industrie is er natuurlijk heel blij mee!!!
Maar zoek het eerst maar eens uit wat er van komt, veganist... Folkert van der G was het ook......
vlaming 5 Maart 2019
Hitler was ook een vegetariër
down under 6 Maart 2019
"Springt in bres voor..."

Wat is dit dan weer voor een kop op een artikel?

Ze staan voor factchecken.

Niet meer en niet minder!!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden